Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Proletí 100letí: Jihlavské náměstí se vrátí o sto let zpátky. Přijede Havelka s Melody Makers

V tomto roce si připomínáme sté výročí od vzniku republiky. V Jihlavě u této příležitosti vše vyvrcholí v sobotu 15. září, a to na Masarykově náměstí unikátním projektem Proletí 100letí. Jeho tvůrcem je je divadelní herec, zpěvák a známý kovář z Třeště Petr Píša. Návštěvníci se mohou těšit kromě bohatého hudebního programu, jehož hlavní hvězdou je Ondřej Havelka a jeho Melody Makers, také na přehlídku dobových šatů, vozidel a přijít ochutnat jídlo z dob před sto lety.

„Divák se ocitne mezi pěti scénami, kde má každá svoji symboliku. Bereme do hry budovu samotné radnice, to je pro nás místo správy města a státu. Objekt Prioru pak bude prostorem, který trochu povypráví, jak šel čas se samotnou Jihlavou a jejími domy a ulicemi. Na pódiu se představí muzikanti, místní jednoty a spolky. Přítomný bude také „stroj času“ a magická osmička, se kterou brázdíme od začátku projektu krajem. Další scénou se stane velký objekt, který bude docela malým překvapením k těm slavným narozeninám,“ poodhalil připravený běh oslav tvůrce stého výročí republiky Petr Píša.

Projekt Proletí 100letí začal již v květnu při pikniku u vernisáže výstavy Vysoké školy polytechnické Jihlava. Opéct buřty a poslechnout hudbu v parku u autobusového nádraží mohli Jihlavané pod vlajkami České republiky i na začátku září za tónů dechovky.

Od června také jezdíme s objektem obří osmičky po Vysočině a vozíme s sebou strom Vysočiny. Segmenty větví, které z něj snímáme, v pěti městech vymalují děti a přivezou nám je zpět právě v sobotu 15. září na Masarykovo náměstí v Jihlavě,“ přiblížil Petr Píša.

Velké oslavy vypuknou na největším jihlavském náměstí v sobotu 15. září od 14 hodin. Večerní blok věnovaný republice a kraji rámuje od 19 hodin koncert Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers, „Československá tančírna“ Zatrestbandu a slovenských Funny Felows. Mottem oslav je pak zvolání: Stoletá republika? Nepůjde to bez publika.

Návrat do první republiky

„Na jihlavském náměstí budou k vidění různé 3D prohlídky, kde se člověk může vrátit do první republiky, historický kolotoč nebo ruské kolo. S akcí je spojená také celá řada kulturních vystoupení. Nicméně překvapení, které připravuje Petr Píša, i my sami jenom tušíme,“ prozradil Tomáš Koukal, vedoucí odboru školství, kultury a tělovýchovy jihlavského magistrátu.

Velkolepá oslava však přinese i několik omezení. Již den před vypuknutím oslav budou probíhat přípravy a generální zkouška, střed horního Masarykova náměstí tak bude od 14. září neprůchozí. „Bude však možné projít po chodnících u kraje náměstí. V den konání akce pak nebude možné zaparkovat na parkovišti před bývalým Baťou a částečně i před poštou. Ve 20.30 hodin se také přibližně na hodinu a půl zastaví veškerá doprava projíždějící Masarykovým náměstím. Vozy MHD však budou náměstí objíždět přes Hradební ulici. Za omezení se cestujícím, řidičům i chodcům předem omlouváme,“ doplnil Tomáš Koukal.

Na uvedených oslavách lidé také poprvé uvidí nový velký stan v barvách krajského města, o němž jsme vás informovali ZDE

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky Proletí 100letí, výročí, oslava, historie, Masarykovo náměstí, slavnost, Petr Píša, Jihlava, projekt, Ondřej Havelka, Třešť, První republika, Kraj Vysočina, Baťa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proletí 100letí: Jihlavské náměstí se vrátí o sto let zpátky. Přijede Havelka s Melody Makers | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.