Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nedostatek srážek zapříčinil kritický pokles hladin toků. Šetřit musí už i lidé v Jihlavě

Vypadá to, že se kvůli mimořádně horkému létu a všudypřítomnému suchu nacházíme ve vážné situaci. Výrazné sucho donutilo vodoprávní úřad odboru životního prostředí jihlavského magistrátu vydat výzvu všem obcím ve své působnosti k omezení čerpání vody. Obce, ve kterých dojde k poklesu průtoku povrchové vody, musí omezit povolené i obecní odběry vody z řek, potoků, rybníků i vodních nádrží.

„Hladiny v korytech vodních toků jsou vlivem sucha na minimální úrovni a další odběry vody mohou vlivem kyslíkového deficitu vážně ohrozit funkce vodního toku, vodní organismy, ryby a další na vodu vázané ekosystémy,“ uvedla vedoucí městského odboru životního prostředí Katarína Ruschková.

Obce a jejich obyvatelé, a to včetně statutárního města Jihlavy, musí omezit odběr například pro zalévání zahrad, hřišť, trávníků, napuštění zásobních nádrží, bazénů nebo mytí aut. „Porušení se bude řešit v přestupkovém řízení v souladu s ustanoveními § 116 a § 118 vodního zákona,“ doplnila Ruschková.

Pokud nezaprší ani po prázdninách a dojde k dalšímu zhoršení stavu vody, případně k ohrožení zásobování obyvatelstva pitnou vodou, bude moci vodoprávní úřad uplatnit pravomoc vyplývající z § 109 vodního zákona. „V takové situaci by mohl vodoprávní úřad bez nároku na náhradu upravit všechna nakládání s vodami, a to na dobu nezbytně nutnou,“ doplnila za tiskové oddělení jihlavské radnice Aneta Hrdličková.

Foto pixabay.com

Štítky sucho, voda, opatření, spotřeba, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nedostatek srážek zapříčinil kritický pokles hladin toků. Šetřit musí už i lidé v Jihlavě | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.