Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Polský Zgierz se stal partnerským městem Jihlavy. Spojil je nejen stejný symbol ježka

Jihlava získala třetí partnerské město. Stal se jím polský Zgierz. Partnerskou smlouvu podepsal primátor Jihlavy Rudolf Chloupek s primátorem města Zgierzu Przemysławem Staniszewskim v polovině srpna. Jihlavu s městem Zgierz spojuje nejen podobná velikost, ale také významná textilní tradice, výhodná poloha z hlediska dopravy a v neposlední řadě také stejný symbol města – ježek.

„Spolupráci chceme navázat v oblastech kultury, vzdělávání, sportu, cestovního ruchu, ekonomiky i evropské integrace,“ doplnil primátor Jihlavy Rudolf Chloupek.

Jihlava s polským městem Zgierz navázala pomyslný vztah při prvním ročníku mezinárodní soutěže hasičů, která se odehrála minulý rok v červenci. Delegace z polského města se přijela do Jihlavy podívat letos v květnu a zástupci Jihlavy strávili ve Zgierzu dva dny na konci letních prázdnin. Zastupitelstvo města schválilo vznik nového partnerství na zasedání v červnu.

„Datum podpisu partnerské smlouvy byl zvolen na den 98. výročí bitvy u Varšavy, což je pro Polsko velice významný den. Tomuto výročí byl přizpůsoben bohatý program. Dále jsme si mohli prohlédnout část starého města, kde probíhá rozsáhlá revitalizace a v dřevěných domcích původních osídlenců Zgierzu vzniká moderní multifunkční prostor. Dalším společným tématem budoucí spolupráce je hokej. Město Zgierz chce obnovit zaniklou slávu tohoto sportu na svém území. Z tohoto důvodu velice stojí o spolupráci s naší Duklou,“ uvedl náměstek primátora Radek Popelka, který se zahraniční cesty také zúčastnil.

Jihlava nedávno ukončila partnerskou smlouvu na dobu určitou s nizozemským Purmerendem, a zůstává tak partnerem s německým městem Heidenheim an der Brenz a s ukrajinským Užhorodem.

Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Polsko, Zgierz, Jihlava, partnerství, spolupráce, primátor, Rudolf Chloupek, Radek Popelka, Varšava, ježek, partnerská města

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Polský Zgierz se stal partnerským městem Jihlavy. Spojil je nejen stejný symbol ježka | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.