Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Všechno je jinak. Na Hradební ulici zatím BUS pruh nebude. Posouvá se i terminál Na Dolech

Město Jihlava se v těchto dnech potýká s aktuálním nezájmem stavebních firem o investiční akce. Na mimořádném setkání Rady města na začátku srpna museli radní realizaci několika klíčových zakázek přesunout do příštího roku. Letos se krajské město nedočká nového dopravního terminálu Na Dolech, avizované rekonstrukce Hradební ulice a chodníku se zastávkami MHD v průmyslovém areálu ve Hruškových Dvorech.

„Na trhu je přebytek investičních akcí a nedostatek materiálu. Mělo by se to řešit systémově, vypsat výběrové řízení dříve, aby měly firmy možnost si včas objednat stavební materiál a zajistit vše potřebné,“ uvedl náměstek pro oblast rozvoje města Vratislav Výborný.

Dopravní terminál Na Dolech

Jednou z investičních akcí, která se setkala s nulovým zájmem stavebních firem, je výstavba dopravního terminálu v ulici Na Dolech. V lokalitě u vlakové, autobusové a trolejbusové zastávky Jihlava – Staré Hory měla letos vzniknout moderní čekárna a přístřešek pro cestující. Budova měla být zároveň odpočinkovou místností pro řidiče MHD, s elektronickým informačním systémem pro cestující.

„Výběrové řízení jsme zrušili kvůli nedostatku přihlášených společností a investiční akci jsme museli přesunout na příští rok,“ přiblížil náměstek Výborný. Cena zakázky přesahovala devět milionů korun a město v současné době vyjednává možnost posunutí termínu čerpání dotace z programu IROP v 2019.

Hradební ulice

Již brzy měla začít úprava Hradební ulice nedaleko City Parku. Uzavření Brněnského mostu a odklonění dopravy do jiných částí města bylo příležitostí pro její snadnou úpravu.  Mimo jiné zde měl vzniknout BUS pruh a také se rozšířit odbočovací pruh u obchodního domu City Park na křižovatce se Znojemskou ulicí.  

Konec stavby měl být shodný s otevřením mostu na konci října, do výběrového řízení se však přihlásila společnost, která zakázku za 11 milionů byla ochotna uskutečnit pouze za cenu o 6 milionů vyšší.

„Takové navýšení částky si město nemůže dovolit. S uzavřeným Brněnským mostem by byla výstavba jednodušší. Musíme se na to nyní připravit a nové výběrové řízení vypsat tak, aby se stavba uskutečnila například o prázdninách, kdy je menší frekvence dopravy. S tímto názorem souhlasil také Kraj Vysočina, který je partnerem investice,“ doplnil náměstek Výborný.

Do otevření Brněnského mostu se však přesunou trakční sloupy trolejového vedení, tohoto úkolu se ujme Dopravní podnik města Jihlavy. „Najít firmu, která umí přesunout trakční trolejové vedení a zároveň stavět není jednoduché. Dopravní podnik města Jihlavy je to však umí a zbytek se bude soutěžit jako stavební zakázka,“ sdělil po červencové Radě města Jihlavy Vratislav Výborný.

Úprava chodníků a zastávek v Hruškových Dvorech

Jedna z etap projektu Zvýšení bezpečnosti v Jihlavě, ve výši 3,6 milionu korun, řeší úpravy na ulici Polenská u areálu společnosti MOKOV, na hranici průmyslové zóny města. Investiční akce zahrnuje úpravu stávajících oboustranných zastávek hromadné dopravy s úpravou navazujících chodníků, přechodů pro chodce a úpravu dotčeného veřejného osvětlení. Tato akce rovněž nenašla dodavatele.

„Výběrové řízení se vypíše znovu, ale s tím, že realizace proběhne až příští rok. Tender na celou akci by se udělal ještě letos,“ doplnil náměstek Výborný.

Foto Stavba roku | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky investice, BUS pruh, terminál, chodníky, zastávky, zakázka, doprava, Jihlava, Vratislav Výborný, chodník, výběrové řízení, City Park, Dopravní podnik města Jihlavy, Staré Hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Všechno je jinak. Na Hradební ulici zatím BUS pruh nebude. Posouvá se i terminál Na Dolech | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.