Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V kauze nákupu sypačů žádá jihlavský žalobce šest až sedm let vězení

Šest až sedm let vězení požaduje jihlavský státní zástupce Kamil Špelda pro bývalého náměstka hejtmana Vysočiny Libora Joukla (ČSSD) a ředitele krajských silničářů Jana Míku kvůli nákupu sypačů z roku 2009. Svým jednáním údajně umožnili zakázku předražit o víc než 34 milionů korun. Způsobili tím škodu Kraji Vysočina, který se ale se svým nárokem k soudnímu řízení nepřipojil. Dnes to Špelda řekl ve své závěrečné řeči. Kromě vězení žádá i peněžité tresty.

Škodu státní zástupce odvodil z marže dodavatele, se kterým Krajská správa a údržba silnic Kraje Vysočina (KSÚS KV) smlouvu v roce 2009 uzavřela.  Vlastní přínos dodavatele byl podle Špeldy nulový, stroje, proškolení i záruky zajišťovali subdodavatelé. Vstupem dodavatele se jen zvýšila cena asi o 34 milionů, a z veřejného rozpočtu tak mohlo být odčerpáno víc peněz, řekl Špelda. Marže firmy byla zároveň jejím čistým ziskem, který byl následně převáděn mezi domácími i zahraničními účty. Část peněz skončila podle Špeldy i na účtu švýcarské společnosti s anonymním vlastníkem vzniklé v době vypsání zakázky.

Podmínky zakázky na dodávku 28 sypačů podle obžaloby vznikly na míru konkrétnímu dodavateli vozů značky Iveco. To Míkův obhájce v závěrečné řeči odmítl s odkazem na závěry znaleckého posudku, podle kterého byli dodávek schopni i další výrobci. Pro Míku požaduje zproštění obžaloby.

Zastavení trestního stíhání 

Vinu od začátku odmítá i Joukl, jehož obhájce prozatím závěrečnou řeč nepřednesl. Už dříve ale Joukl zdůraznil, že nákup sypačů prověřoval i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, aniž by shledal porušení zákona. Technické požadavky byly podle něho vzhledem k poměrům, které na Vysočině v zimě panují, opodstatněné a měly zajistit komfort a bezpečí řidičů. Nákup velkého počtu sypačů obhajoval potřebou snížení průměrného stáří techniky silničářů.

Žalobce podal obžalobu k Okresnímu soudu v Jihlavě začátkem roku 2015.  Poté, co soudci řešili, v čí kompetenci případ je, rozhodl soudce Zdeněk Chalupa o zastavení trestního stíhání. Proti tomu podal státní zástupce stížnost. Krajský soud mu vyhověl a rozhodl, že soud má nařídit hlavní líčení, provést důkazy a teprve potom rozhodnout. Poprvé se hlavní líčení konalo v březnu 2017.

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky Libor Joukl, Jan Míka, sypač, nákup, soud, vězení, věznice, Kraj Vysočina, státní zástupce, ČSSD, Iveco, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Okresní soud v Jihlavě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kauze nákupu sypačů žádá jihlavský žalobce šest až sedm let vězení | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.