Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Začala Letní žurnalistická škola. Tradičně nabízí také přednášky a besedy pro veřejnost

V neděli začal již čtrnáctý ročník Letní žurnalistické školy, konající se v Havlíčkově Brodě. Tradiční mezinárodní akce pro studenty se zájmem nejen o žurnalistiku a média nabízí pro veřejnost až do pátku 24. srpna atraktivní debaty a besedy se zajímavými hosty.

Účastníci procházejí základní teoretickou průpravou, většinu času ale tráví přímo v terénu, při tvorbě vlastních zpráv a reportáží. „V průběhu týdenní akce jsou studenti rozděleni do šesti skupin podle mediálního zaměření, ve kterých získávají praktické zkušenosti pod vedením zkušených lektorů z oboru,“ vysvětluje Milan Pilař, organizátor Letní žurnalistické školy. 

Kromě klasických médií jako jsou noviny, rozhlas a televize, se účastníci věnují tématice nových médií, kde se zabývají sociálními sítěmi a novými trendy obzvláště v digitální oblasti. Další skupina je pak určená fotografům a komplexní zaměření školy doplňuje skupina PR a marketing. 

Letní žurnalistická škola Karla Havlíčka Borovského (LŽŠ) je týdenní kemp pro studenty středních a vysokých škol z Evropy. 
Přednímii tématy LŽŠ jsou historie, současnost, kultura a média střední Evropy, doplňují je další vybraná témata z oblasti žurnalistiky a etiky, účastníci se tak seznámí s prací novináře a fungováním médií.

Program doplňují besedy a setkání s předními osobnostmi politického, kulturního, mediálního a společenského života z České republiky a ze zahraničí, především střední Evropy. Přednášky jsou přístupné široké veřejnosti a konají se v divadelním sále AZ Centra Havlíčkův Brod s kapacitou 90 míst. 

V roce 2018 se Letní žurnalistická škola chce znovu věnovat českým vztahům v rámci střední Evropy a jejím aktuálním tématům včetně historie a kultury.  „Chceme se věnovat roku 1918 a rozbití Rakousko-Uherska a vzniku Československa, v návaznosti na to pak roku 1938. Jedním ze současných témat by měla být demokracie v 21. století a budoucnost Evropské unie,“ dodává Milan Pilař.  

Seriál přednášek odstartuje v pondělí spisovatel Michal Viewegh, na něj naváže tematika rozpadu Rakouska-Uherska za účasti tří historiků a novinářů. Úterní program pro veřejnost otevře beseda o Rusku s odborníky z Centra Borise Němcova.

O nepravdách a lžích v médiích se ve středu rozpovídá Kateřina Křivánková. Následné debaty o demokracii a její roli v 21. století se zúčastní hned čtyři diskutéři, nejznámější z nich je diplomat a politik Pavel Fischer. Čtvrteční odpoledne bude patřit tematice Evropské unie, večer poté novinářům z progresivního média DVTV. Maraton v pátek zakončí problematika migrace a závěrečné slovo bude patřit novináři Jindřichu Šídlovi.    



 

Foto Letní žurnalistická škola | Zdroj Letní žurnalistická škola

Štítky Letní žurnalistická škola, média, beseda, přednáška, Havlíčkův Brod, Evropská unie, střední Evropa, Karel Havlíček Borovský, Boris Němcov, Rakousko-Uhersko, Michal Viewegh, Pavel Fischer, vznik Československa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začala Letní žurnalistická škola. Tradičně nabízí také přednášky a besedy pro veřejnost | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.