Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Před sto čtyřiceti lety se narodil spisovatel a rodák z Vysočiny Jakub Deml

Svým dílem se Jakub Deml, narozený 20. srpna 1878 v Tasově na Vysočině, řadí mezi špičku české literatury. Do básní, próz, esejů i kázání vkládal tento katolický kněz své pochybnosti o církvi, víře, Bohu i sobě samém. Výrazný básník, břitký polemik, skvělý stylista a také předchůdce surrealistů Deml psal lyrickou poezii i temné, až hororové povídky, a pro ostřejší slovo nešel daleko. A několikrát se kvůli svým slovům ocitl dokonce před soudem.

Nejstarší ze 14 dětí, jejichž otec měl německé kořeny, byl vysvěcen na kněze v roce 1902 v Brně, jako kaplan ovšem často měnil působiště a v určitých obdobích vystupoval z církevní správy, aby se mohl věnovat tvorbě.  Jeho břitký polemický jazyk vyvolával skandály. Po konci první světové války byl například obviněn z kolaborace. Potom ho zase v Jihlavě na základě jedné přednášky soudili za urážku prezidenta. Tomáš Garrigue Masaryk ale kauzu zastavil a navíc mu pomohl finančním darem.

Zastánce našel Deml i v Karlu Čapkovi a po druhé světové válce za něj, když byl obviněn z antisemitismu, orodoval také Vítězslav Nezval. Dílo spisovatele, ve kterém se často střídá obrovské nadšení s hluboký smutkem, se čte dodnes. Nejznámější prózou Demla, který zemřel v únoru 1961, je autobiografické Zapomenuté světlo. Motivy z této knihy použil režisér Vladimír Michálek v roce 1996 ve stejnojmenném filmu s Boleslavem Polívkou v hlavní roli vesnického faráře.

Autoři | Foto www.citarny.cz

Štítky Jakub Deml, narození, spisovatel, výročí, Zapomenuté světlo, Tasov, Kraj Vysočina, Tasov (tvrz), první světová válka, Tomáš Garrigue Masaryk, druhá světová válka, Karel Čapek, Vítězslav Nezval, Bolek Polívka, Vladimír Michálek, Brno, próza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před sto čtyřiceti lety se narodil spisovatel a rodák z Vysočiny Jakub Deml | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.