Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

"Kameny zmizelých" v Mahlerově ulici připomínají osudy jihlavské židovské rodiny

Pěkná a zajímavá připomínka nelehkého dějinného údělu židovské obce je nově v Mahlerově ulici v Jihlavě. Ve třech tzv. stolpersteinech jsou zde vyryta jména členů jihlavské židovské rodiny, která v těchto místech trávila svoje poslední šťastné chvíle.

Stolpersteiny neboli kameny zmizelých mají připomínat osudy obětí nacistického režimu a místa, ve kterých židovské rodiny trávily své poslední šťastné chvíle. Do mosazných kamenů, které byly v polovině srpna vloženy před dům s popisným číslem 4 v Mahlerově ulici, jsou vyryta jména Emy Bernsteinové, Abrahama Adolfa Bernsteina a Elly Porgesové. 

Autorem projektu Stolperstein je německý umělec Gunter Demnig, který byl na Mahlerově ulici také přítomen. Stolpersteiny připomínající rodinu Bernsteinovu se tak zařadily k dalším 70 tisícům kamenů, které již Gunter Demnig zasadil ve 24 zemích světa. V Jihlavě jsou již stolpersteiny umístěny například v zemi před budovou redakce Jihlavských listů ve Fritzově ulici.

„Rodina mé maminky se musela z domu v Mahlerově ulici vystěhovat do Telče a poté byla v roce 1942 transportem z Třebíče převezena do Terezína,“ uvedl Zdeněk Prokeš, syn Elly Porgesové, za svobodna Bernsteinové. Právě v Terezíně Elly Porgesová viděla své rodiče naposledy. Ti pokračovali do Osvětimi, kde je 16. října 1944 potkala smrt v jedné z plynových komor.

Elly Porgesová má na svém kameni jako jediná nápis „osvobozena“. V Terezíně ji totiž čekal o něco šťastnější osud, potkala zde doktora práv Felixe Porgese z Prahy a budoucího otce svých tří synů Zdeňka, Jana a Miroslava. „Velkým koníčkem mého tatínka byla hudba a v Terezíně napsal kabaret Smějte se s námi, v němž maminka hrála hlavní ženskou roli. Rodiče zde měli dokonce vězeňskou svatbu,“ doplnil bratr Zdeňka, Miroslav Prokeš.

„Našli u mého bratra Zdeňka původní text kabaretu s ručně psanými režisérskými poznámkami našeho tatínka,“ sdělil Miroslav Prokeš. Minnesotská divadelní společnost poté odehrála v angličtině hru založenou na kabaretu Smějte se s námi ve stejných místech vězeňského divadla v Terezíně, kde proběhla v roce 1943 její česká premiéra.

Rodina Porgesova po válce kvůli ochraně svých dětí skončila s židovstvím, změnili své jméno na Prokešovi a všechny děti nechali pokřtít jako římské katolíky českými jmény. Do domu v Mahlerově ulici se po necelých padesáti letech podíval až Zdeněk Prokeš, kterého tam zavedl americký badatelský tým z Minnesotské univerzity, který se v 1995 až 2008 zabýval výzkumem terezínských divadelních her.

„Je to vzpomínka na to, co se odehrávalo a na co se občas zapomíná. Navíc mi v tomto provedení přijde vkusná a zajímavá. Město Jihlava tento nápad přivítalo a jsme rádi, že zde taková památka je,“ uvedl za město Jihlavu náměstek primátora Vratislav Výborný, který se aktu položení kamenů zmizelých zúčastnil.

 

 

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Jihlava, Židé, stolperstein, vzpomínka, rodina, koncentrační tábor Terezín, dům, Gunter Demnig, Zdeněk Prokeš, Minnesotská universita, židovská obec, Vratislav Výborný, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

"Kameny zmizelých" v Mahlerově ulici připomínají osudy jihlavské židovské rodiny | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.