Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihlavská radnice výstavou připomíná srpen 1968. Ukáže dobové fotky i jmenný seznam obětí

Ještě více než týden, konkrétně do 24. srpna si lze v přízemí jihlavské radnice připomenout srpen roku 1968, tedy čas okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy. Výstava vznikla u příležitosti 50. výročí události a probíhá ve více městech současně. Pořádá ji Vojenský spolek rehabilitovaných armády ČR a jejím autorem je člen spolku, plukovník Josef Musil z Havlíčkova Brodu, který okupaci sám zažil.

„Výstavu jsem udělal tak, aby v ní byla vidět i doba normalizace. Je tam několik zvláštností, například zmínka o akci Norbert, což byla příprava na genocidu národa,“ uvedl Josef Musil. 

Zahájení výstavy proběhlo s účastí primátora města Rudolfa Chloupka, hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka a senátora Miloše Vystrčila. Českou hymnu zazpíval pěvecký sbor Foerster.

Kromě krajské Jihlavy se mohou na výstavu podívat také zájemci v Plzni a od 20. srpna i v Havlíčkově Brodě, kde v rukou plukovníka Josefa Musila čtyři měsíce vznikala. „Nyní jednáme o umístění výstavy do pražského Karolina,“ uvedl Petr Mrázek, předseda Vojenského spolku rehabilitovaných armády ČR.

„Autoři této výstavy vycházeli z informací, které vyhledali v archivech, a i když nejsou historiky, protože jsou bývalými vojáky, hodně se zaměřují na vojenskou stránku událostí. Může se stát, že do materiálu výstavy vložili i svůj osobní příběh. Přesto je to snaha o připomenutí tématu v širších souvislostech,“ uvedl při zahájení výstavy Václav Plánka, bývalý člen armády ČR a předseda územní organizace spolku vojenského sdružení rehabilitovaných v Jihlavě.

Součástí výstavy je mimo jiné také jmenný seznam obětí za první den okupace Jihlavy, tedy z 21. srpna 1968, dobové vtipy zaměřené proti vojskům Varšavské smlouvy nebo novinové výstřižky, které se o okupaci zmiňují.

„Při tvorbě výstavy jsem vycházel i z vlastních vzpomínek. Sloužil jsem v Čáslavi u tankového pluku a pamatuji si, že přijela polská vojska a ihned chtěla jídlo a pití. Jenže to se jim odmítlo, tak se k nám začali dobývat, proto jsme do brány postavili tanky. Po nějaké době se ale začala armáda paralyzovat a nejvíce zrádců se objevilo ve vedení, takže jsme je nakonec museli vpustit,“ vzpomíná Josef Musil.

Výstava je zdarma k vidění v přízemí jihlavské radnice, vchod z horního Masarykova náměstí. Lidé si ji mohou prohlédnout do 24. srpna.

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky výstava, okupace, srpen 1968, radnice, vojenská okupace, Josef Musil, Armáda České republiky, Varšavská smlouva, Havlíčkův Brod, Československo, Jihlava, Rudolf Chloupek, Jiří Běhounek, Miloš Vystrčil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská radnice výstavou připomíná srpen 1968. Ukáže dobové fotky i jmenný seznam obětí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.