Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

VIDEO: Letoun s těly padlých vojáků přistál na ruzyňském letišti

Na letišti v Praze Ruzyni přistál dnes krátce po 16:00 armádní speciál, který dovezl do vlasti těla tří českých vojáků zabitých při teroristickém útoku v Afghánistánu. Před terminálem čekají na padlé vojáky jejich rodiny, představitelé armády v čele se zástupcem náčelníka generálního štábu Jiřím Balounem, prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš (ANO) a další představitelé státu. Zúčastní se smutečního aktu za trojici zemřelých.

Armádní speciál doprovodily od českých hranic gripeny. V době jeho příletu se rozezněly zvony v katolických kostelech a chrámech na památku padlých vojáků Martina Marcina (36), Kamila Beneše (28) a Patrika Štěpánka (25). Muže zabil v neděli sebevražedný atentátník, když byli na hlídce několik kilometrů od spojenecké základny Bagrám.
 

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) padlé vojáky v úterý na návrh náčelníka generálního štáb Aleše Opaty povýšil in memoriam do hodností štábních praporčíků. Ministerstvo pro ně chystá ještě další ocenění, padlí vojáci dostanou in memoriam nejvyšší resortní vyznamenání Kříž obrany státu. O termínu jeho předání zatím nebylo rozhodnuto, řekl dnes mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. 

Armádní speciál vstoupil do českého vzdušného prostoru v 15:50, při cestě do Prahy ho od hranic doprovodily gripeny. Po přistání letadlo přijede po letištní ploše k pozůstalým, vojáci vyzvednou ze stroje rakve zakryté národními vlajkami a uloží je na katafalky. Ceremoniál potrvá několik desítek minut a jediným, kdo vystoupí, bude hlavní kaplan armády Jaroslav Knichal. Po jeho smutečním slovu bude následovat bude státní hymna.

Rozloučit se s padlými vojáky přijeli mimo jiné ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), Metnar, bývalý předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel, bývalá ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO) nebo členové sněmovního branného výboru. Smuteční akt provází také mimořádná pozornost médií. Podle ministerstva obrany se na ruzyňské letiště akreditovalo přes 100 novinářů.

Po ceremoniálu budou rakve s těly vojáků přeneseny k vozidlům a kolona pohřebních vozů za doprovodu Hradní stráže a Vojenské policie přepraví ostatky do Ústřední vojenské nemocnice. Lidé budou moci vzdát vojákům poctu po cestě, která povede přes Evropskou třídu a Vítězné náměstí. 

Autoři | Foto Česká televize

Štítky Afghánistán, armáda, voják, umrtí, Praha, Letiště Václava Havla, ANO 2011, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Jiří Baloun, Ruzyně, Lubomír Metnar, Martin Marcin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Letoun s těly padlých vojáků přistál na ruzyňském letišti | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.