Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VIDEO: Kdysi týraná tygřice měla být utracena, díky péči v Šiklandu naopak výborně prospívá

Příběh tygřice Mii má, zdá se, šťastné rozuzlení. Zvíře, které bylo těsně před utracením a odborníci si s ním nevěděli rady, nakonec našlo tolik potřebnou péči v zábavním areálu Šiklandu Zvole na Žďársku. Ze zubožené šelmy se za dva měsíce stal krásný a zdravý jedinec, kterého mohou obdivovat návštěvníci ze širokého okolí.

Příběh desetileté Mii - tygřice ussurijské, začal v berlínské zoo, kde při nešťastné nehodě pokousala dva ošetřovatele. Zoo se v rámci bezpečnosti rozhodla tygřici odprodat do rukou soukromého vlastníka Michala Nováka - majitele kontroverzního „zookoutku hrůzy“ ve Studenci na Třebíčsku. Šťastný konec příběhu tak zajistil až provozovatel areálu Šikland.

Michal Novák měl záměr vytvořit vlastní zookoutek s exotickými zvířaty, na který později nedostal povolení. V kombinaci s nedostatečnými finančními prostředky tehdejšího majitele se tygřice Mia místo výběhu ocitla mezi čtyřmi betonovými stěnami v naprosto nedostačujících podmínkách pro život. Začala strádat, trpět hlady, až se dostala do bodu, kdy veterináři doporučili její utracení. Tomuto majiteli bylo uděleno několik pokut za týrání zvířat.

Tygřice Mia je tygr ussurijský, největší známá suchozemská kočkovitá šelma. Největší v zajetí chovaný tygr byl dlouhý 3,7 m a vážil přes 423 kg. V oblasti jeho přirozeného výskytu leží po většinu roku sníh, proto jsou přizpůsobeni chladnému podnebí. Jejich tlapy jsou větší než u ostatních tygrů a slouží jim jako sněžnice při pohybu ve sněhu. Tygr ussurijský je vrcholovým predátorem, kromě člověka nemá přirozeného nepřítele. Lidožraví jedinci se u tohoto druhu tygra vyskytují nejčastěji ze všech druhů kočkovitých šelem. Vidí barevně a v noci pětkrát lépe než člověk. Má výborný sluch, jeho čich je poměrně slabý. Je výborným plavcem a miluje vodu. Tygr ussurijský je samotář, tygři se setkávají jen při páření, jinak si své teritorium před ostatními jedincí hájí.

Těsně před utracením jeden z veterinářů zavolal Liboru Šiklovi, jednateli areálu Šikland na Vysočině, s nabídkou, zda by mohl Miu odvézt a pokusit se zachránit její život. Tým jeho zaměstnanců díky mnoha zkušenostem s chovem exotických zvířat nabídku přijal a okamžitě začaly přípravy jejího nového domova.

Od 20. května 2018 žije Mia na Šiklově mlýně. První dny se bála lidí i světla a schovávala se v uzavřeném přístřešku, nicméně velice brzy si díky každodenní péčí zvykla na nový život.

Tygřici byl v Šiklandu postaven vyhovující výběh, prošla lékařskými vyšetřeními a byla ji stanovena optimální péče dle jejích potřeb. Díky tomu se během jednoho a půl měsíce ze zbídačeného tygra stala překrásná zbarvená tygřice.

„Kontrola tygřici ani nepoznala, tak moc velký pokrok během dvou měsíců udělala. Kvůli kauze s pomalovanými poníky nám na sociálních sítích začali psát, že tygr v zemřel a ve čtvrtek už jsme měli nového. To je samozřejmě úplně absurdní,” říká Henry Špánik, spoluzakladatel Šiklova mlýna a ošetřovatel tygřice.

Libor Šikl, jednatel areálu Šikland, dodává: „Dlouhodobě pečujeme o zvířata, která potřebují pomoci a jsme velmi hrdí, že se nám podařilo týranou tygřici zachránit. Budiž toto důkazem, že naše práce stojí na dobrých úmyslech a hodnotách, jež předáváme nejen návštěvníkům, kteří k nám jezdí.”

Na tygřici se může kdokoliv přijet podívat do westernového městečka Šiklův mlýn. Není to sice ochočený mazlíček, se kterým byste se mohli v objetí vyfotit, ale zato krásné, zdravé a nebezpečné zvíře.

 

Foto zoodvorec.cz | Zdroj Šikland

Štítky tygr, Michal Novák, okres Žďár nad Sázavou, Mio Technology, Šikland, okres Třebíč, Studenec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Kdysi týraná tygřice měla být utracena, díky péči v Šiklandu naopak výborně prospívá | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.