Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ukrajinští hasiči přijeli na Vysočinu. Zajímaly je zkušenosti jejich českých kolegů

V návaznosti na jarní návštěvu nejvyššího vedení ukrajinských hasičů, ředitele Státní služby Ukrajiny pro mimořádné situace, generála Mykoly Oleksandrovyče Čečotkina, přijela minulý týden na Vysočinu delegace jeho kolegů. Jejím hlavním cílem bylo načerpat zkušenosti našich hasičů, především v organizaci práce i legislativního zakotvení dobrovolného hasičství.

Dvoudenní pracovní program obsahoval ukázky především praktického fungování a součinnost profesionálních a dobrovolných hasičů. Po celou dobu programu hosty provázel starosta Krajského sdružení hasičů kraje Vysočina Jan Slámečka, společně s ředitelem HZS Kraje Vysočina Jiřím Němcem. Se zahraniční návštěvou se setkal i hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

„Hasiči se připojili k naší dlouholeté meziregionální spolupráci Vysočiny se Zakarpatím s plným nasazením. Kromě materiální pomoci své partnerství staví i na vzájemné výměně zkušeností, což přináší pozitivní ohlasy i na národní úrovni. Naším celostátně propracovaným systémem požární ochrany se mohou ukrajinští hasiči inspirovat v rámci připravované reorganizace na Ukrajině. Stejně tak jsou pro naše hasiče zajímavé postupy a práce při ochraně zdraví a majetku obyvatel Ukrajiny,“ říká Jiří Běhounek, hejtman Kraje Vysočina.

Po exkurzi na operačním středisku HZS následovala prohlídka sídla a techniky stanice profesionálních hasičů i záchranné roty hasičů v Jihlavě. Druhý den měli hosté možnost vidět zázemí několika zbrojnic všech typů dobrovolných hasičů na Žďársku, včetně Centra hasičského hnutí a hasičského muzea v Přibyslavi.

V posledních dvou letech Kraj Vysočina ve spolupráci s hasiči na Ukrajinu dopravil devět nových plovoucích čerpadel, která jsou určena jednak k čerpání vody do cisternových stříkaček z volně přístupných přírodních zdrojů, ale i k odčerpávání vody ze zatopených prostor. Generální ředitel HZS ČR Drahoslav Ryba při svých návštěvách na Zakarpatí dodal svým kolegům 10 zásahových obleků a více než 30 moderních hasičských přileb.

Spolupráce s několika městy 

Desítky opravených základních a mateřských škol, modernizované ambulance s novým vybavením na ukrajinském venkově, výměny zkušeností mezi pracovníky v sociálních službách, mezi hasiči, policisty i řada stáží studentů našich i ukrajinských škol, to je jen částečný výčet z více než 170 projektů, které z této meziregionální spolupráce a na které Kraj Vysočina od roku 2008 uvolnil více než 56 milionů korun.

Na financování projektů se prostřednictvím fondu ViZa podílí stejnou částí jak Vysočina, tak Zakarpatí. S městy v Zakarpatské oblasti Ukrajiny už spolupracují například Jihlava (Užhorod) nebo Pelhřimov (Mukačevo), partnerství měst se rozšířilo i na Třebíč (Rachiv), Žďár nad Sázavou (Chust), Nové Město na Moravě (Mižhirja) a vyjednávají i představitelé města Chotěboř (Tjačiv). Meziregionální spolupráce je také oficiální částí spolupráce Ukrajiny a České republiky.

Tisková zpráva | Foto Kraj Vysočina

Štítky hasiči, Ukrajina, návštěva, Kraj Vysočina, Jiří Běhounek, Jiří Němec, Zakarpatská oblast, Hasičský záchranný sbor, Jihlava, Drahoslav Ryba, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukrajinští hasiči přijeli na Vysočinu. Zajímaly je zkušenosti jejich českých kolegů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.