Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtyřletá Natálka z Jihlavska je po těžké autonehodě. V léčbě jí může pomoci kdokoliv z nás

To, že zdraví vůbec není samozřejmostí, moc dobře ví manželé Petra a Michal z Horních Dubenek na Jihlavsku. Společně vychovávají dvě děti – dvouletého Jakuba a čtyřletou Natálii. A právě jejich dcera se stala v necelém roce účastníkem těžké dopravní nehody, jejímž následkem jsou velké zdravotní komplikace. Utrpěla rozsáhlá poranění hlavičky, což ovlivnilo mimo jiné také její pohybové a komunikační schopnosti.

„Každý den intenzivně doma cvičíme. Jezdíme na rehabilitační pobyty, díky nimž se Natálce tři roky po autohavárii daří krátká chůze s chodítkem,“ popisuje aktuální zdravotní stav své dcery maminka Petra a dodává. „Do budoucna věříme, že zvládne chodit s berličkami. Také nás těší, že začíná lépe komunikovat a spojovat slovíčka do vět.“ Natálka má mimo jiné zaveden shunt, který odvádí mozkomíšní mok z mozku do břicha, a koordinuje tak nadměrné hromadění tekutin v komorách mozkových. „Občas je náročné hadičku, která je vedená podél tělíčka uhlídat, přeci jen je Natálka aktivní dítě. Důležité je také sterilní ošetřování, aby nedošlo k infekci,“ vysvětluje Natálčina maminka Petra.

V loňském roce rodině začali pomáhat dárci prostřednictvím nadace Dobrý anděl. „Všem Dobrým andělům, kteří se nám snaží pomoci v naší těžké životní situaci, moc děkujeme. Nevěděli jsme, že můžeme o finanční pomoc zažádat i my. Díky příspěvkům můžeme hradit intenzivní rehabilitační pobyty v lázních. Léčba pro Natálku je tak kvalitnější a dělá díky ní velké pokroky,“ říká s vděčností paní Petra, která je nyní na rodičovské dovolené s Kubíkem, a může tak být Natálce více nablízku. Zda se Natálčin zdravotní stav v budoucnu zlepší natolik, aby se mohla vrátit do zaměstnání, zatím neví. „Doufám, že ano, oba dva s manželem děláme vše pro to, aby se dcera stále zlepšovala,“ věří Petra.

Na Jihlavsku potřebuje finanční pomoc dalších 31 rodin s vážně nemocným dítětem

Jedná se o rodiny, ve kterých se dítě potýká s onkologickým či jiným závažným onemocněním, jako je chronické selhání orgánů, chronické střevní onemocnění, závažné metabolické poruchy či jiné kombinované postižení. Těmto rodinám pravidelně pomáhá nadace Dobrý anděl. Vybrané příspěvky za každý měsíc nadace rovnoměrně rozdělí mezi potřebné rodiny. Výši příspěvků tak ovlivňuje počet dárců i přispěná částka.

„Rodin, které potřebují finanční pomoc, je mnohem více. Ne každá ví, že u nás může o pravidelné příspěvky požádat. Našim cílem je, aby se tato informace, co nejvíce šířila. Pokud se kdokoliv setkává s rodinou či rodinami, kde vážně onemocnělo dítě, budeme rádi, když se na nás obrátí. Kontaktovat nás může také přímo sama rodina,“ říká Petr Sýkora, spoluzakladatel nadace Dobrý anděl.

Dobrým andělem se může stát kdokoliv z nás, více informací se zájemci dozví na webu nadace.

Foto Dobrý anděl

Štítky Natálka, nehoda, nemoc, pomoc, nadace, Dobrý anděl, okres Jihlava, rodina, zdraví, Petr Sýkora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtyřletá Natálka z Jihlavska je po těžké autonehodě. V léčbě jí může pomoci kdokoliv z nás | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.