Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Do havlíčkobrodského babyboxu byla odložena holčička, dostala jméno Veronika Anna

Do havlíčkobrodského babyboxu někdo odložil novorozenou holčičku. Váží 2600 gramů a je zdravá. Od zprovoznění v roce 2012 je to páté dítě odložené v havlíčkobrodském babyboxu.

Holčička je 172. dítětem odloženým v babyboxu a desátým odloženým letos, sdělil ČTK zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. Dvířka babyboxu se podle něho otevřely dnes v 10:30. „Babybox v Havlíčkově Brodě se stává proti očekávání dětské primářky Magdaleny Chvílové Weberové jedním z nejvyužívanějších,“ uvedl Hess.

Holčička dostala jméno Veronika Anna. První jméno na počest dcery mluvčí Černo, která dnes slaví 13. narozeniny, druhé jméno má po zdravotní sestře, která ji ošetřovala. „Je zdravá, ale v nemocnici bude několik dní podle toho, jak určí lékaři. Je nutné provést veškeré testy,“ řekla mluvčí havlíčkobrodské nemocnice Petra Černo.

Naposledy posloužil babybox v květnu loňského roku, kdy do něj někdo odložil zdravého novorozeného chlapce.

První babybox byl zprovozněn v červnu 2005 v GynCentru v pražském Hloubětíně. Babyboxy mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když je do něj vloženo dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Schránky jsou rovněž umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo uvidí.

Babyboxy mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Foto www.babyweb.cz | Zdroj ČTK

Štítky Babybox, Ludvík Hess, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do havlíčkobrodského babyboxu byla odložena holčička, dostala jméno Veronika Anna | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.