Počasí dnes4 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dobrovolní hasiči na Vysočině se dočkají dalších milionů na dovybavení svých jednotek

Na začátku února opět zasedne krajské zastupitelstvo, na kterém mu Rada Kraje Vysočina předloží návrh na další finanční podporu obcím ve výši 16,6 milionů korun na modernizaci a vybavení jednotek sborů dobrovolných hasičů. Společně s připravovaným dotačním titulem Ministerstva vnitra – generálním ředitelstvím HZS ČR tak pomůže obcím dofinancovat projekty, na které stát na Vysočinu pošle 25 milionů korun.

Novou dotaci, která má pomoci s nákupem dopravních automobilů a s výstavbou a rekonstrukcí požárních zbrojnic, budou moci obce čerpat už v letošním roce. Kraj je připraven přispět žadateli – obci příspěvek ve výši 2/3 přiznané výše ministerské dotace,“ upřesnil hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Dotační titul, který ponese název „Dotace pro jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí“, je generálním ředitelstvím HZS ČR vyhlašován na základě požadavků krajů, které mají trvalý zájem o modernizaci sborů dobrovolných hasičů.

K finančnímu krytí dotací obcím poskytnutých pro tyto účely Krajem Vysočina bude použita rezerva kraje. Obce budou o dotaci na rok 2017 a další léta žádat vždy k 30. dubnu přecházejícího roku. „Obec tak bude mít dost času na vše se připravit a zpracovat. Vzhledem k tomu, že generální ředitelství HZS ČR i kraj mají zájem dotace vyplatit už  roce 2016, je uzávěrka prvního ročníku dotací už pro rok 2016 stanovena na konec února 2016. A vzhledem k tomu, že obce budou v roce 2016 překládat žádosti dvakrát – na rok 2016 a na rok 2017 avizoval HZS ČR, že první vyplácení dotací bude zejména na pořízení dopravních automobil, po který je u obcí poptávka nejvyšší,“ doplňuje náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast financí Vladimír Novotný.

Kraj Vysočina má ve svém rozpočtu na tento rok pro sbory dobrovolných hasičů vyšetřeno 7,5 milionu korun. Jde o stejnou částku jako v předchozích letech, navíc bude k této částce po schválení zastupitelstvem kraje přičteno již zmíněných 16,6 milionů korun.

Na území Kraje Vysočina funguje v současné době 957 sborů dobrovolných hasičů.

 

Tisková zpráva | Foto SDH Dolní Cerekev

Štítky Kraj Vysočina, dotace, sbor dobrovolných hasičů, Hasičský záchranný sbor, Ministerstvo vnitra České republiky, Jiří Běhounek, Vladimír Novotný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolní hasiči na Vysočině se dočkají dalších milionů na dovybavení svých jednotek | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.