Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jihlava začne plošně svážet použité jedlé oleje a tuky. Odlehčí se tak kanalizaci

Jihlava zavádí novinku v oblasti třídění odpadu. Tou je zavedení celoplošného svozu jedlých olejů a tuků. Od začátku srpna bude po městě rozmístěno 24 nádob, do kterých budou moci občané ukládat použité tuky ideálně v PET lahvích.

„Tuky vylévané do odpadu představují riziko pro průchodnost kanalizace. Důvodem je také odlehčení čistírně, tuky komplikují biologické čištění odpadní vody,“ vysvětluje primátor Jihlavy Rudolf Chloupek.

Vytříděná a upravená komodita znovu poslouží jako složka pro výrobu biopaliv nebo jako náhrada ropných maziv pro stavební a lesní mechanizace, využití najde i jako zdroj energie pro výrobu elektřiny a tepla.

„Nádoby na jedlé oleje a tuky umístíme v těch hnízdech na separovaný odpad, kde jsou dnes červené kontejnery na drobná elektrozařízení. Celkem bude v Jihlavě rozmístěno 24 nádob, po zkušenostech z pilotního projektu to považujeme to za optimální množství,“ říká vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková. Konkrétní umístění nádob je možné najít ZDE.

Pilotní projekt svozu jedlých olejů a tuků probíhal v Jihlavě od července 2017 v části města Na Slunci. „Za rok fungování pilotního projektu byla z osmnácti nádob vyvezena více než jedna tuna olejů a tuků,“ uvádí vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková. Zavedení třídění tuků nebude mít dopad na výši poplatku za svoz odpadu.

ČTĚTE TAKÉ: Lidé v Jihlavě zvládají třídění odpadu na jedničku. Důkazem je zisk titulu Odpadový oskar 

I nadále je možné použité jedlé oleje a tuky odevzdávat zdarma na sběrných dvorech, a to i v rámci Programu zodpovědného nakládání s odpady (program umožňující obyvatelům snížení poplatku za svoz odpadu).

„Do nádob patří výhradně jedlé oleje a tuky, nikoliv například motorové a převodové oleje, vazelíny a další ropné produkty. Nová síť nádob na tuky je určena pouze pro odkládání odpadů z domácností, podnikatelské subjekty si musejí zajistit nakládání s tuky a oleji samostatně,“ dodává Radek Tulis, mluvčí jihlavské radnice.

Na závěr je v souvislosti s tříděním odpadů důležité zdůraznit, že Jihlava patří k městům s nejvyšší mírou třídění odpadů a zároveň nejnižší produkcí netříděného komunálního odpadu. Aktuálně je držitelem dvou ocenění Odpadový Oskar od sdružení Arnika, v loňském roce Jihlava získala ocenění v soutěži O křišťálovou popelnici udělovanou společností Ekokom.

Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky tuky, oleje, třídění, kontejner, životní prostředí, Jihlava, odpad, třídění odpadu, pilotní studie, Rudolf Chloupek, Slunce, Ceny Oscar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava začne plošně svážet použité jedlé oleje a tuky. Odlehčí se tak kanalizaci | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.