Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Žirafí samec Manu uhynul z důvodu akutních střevních problémů, ale i dlouhodobého stresu

Na přelomu června a července vzbudil velký ohlas veřejnosti úhyn žirafího samce v jihlavské zoologické zahradě. Od začátku se spekulovalo o střevních problémech jako příčině této nešťastné události, pitva poté prokázala i na celkové oslabení a rozvrat organismu.

Samec žirafy núbijské Manu uhynul 29. června po krátkých, ale vážných střevních komplikacích. Ty však byly jen jednou z příčin úmrtí. „Mezi další příčiny patřily i celkové oslabení a rozvrat organismu způsobený dlouhodobým stresem,“ doplnil Martin Maláč, tiskový mluvčí jihlavské zoo. Manu byl zde nejslabším členem samčí skupiny původně tří samců dvou druhů žiraf.

ČTĚTE TAKÉ: V jihlavské zoologické zahradě uhynul žirafí sameček Manu. Příčinu úmrtí určí výsledek pitvy 

Chov žiraf v zoologických zahradách bývá problematický. Ve volné přírodě žijí samice a nedospělá zvířata v nepříliš početných stádech. Samci žijí buď samotářsky, v malých rozvolněných samčích skupinách, nebo se na různě dlouhou dobu přidružují ke stádům samic. V zoologických zahradách se žirafy s úspěchem dají chovat v harémovém uspořádání, kdy je v chovu jeden dospělý samec a menší stádo samic s mláďaty.

Protože se obě pohlaví rodí přibližně v poměru jedna ku jedné, objevuje se v chovu v lidské péči logicky nadpočet samců. Přitom více dospělých samců nelze chovat pohromadě, pokud třeba i jen cítí dospělé samice. Z toho důvodu některé zoologické zahrady v Evropě rezignovaly na množení žiraf a chovem samčích skupin se snaží odlehčit a pomoci těm institucím, které žirafy množí a nemají kam umístit nadbytečné samce. To může být případ i jihlavské zoo.

Foto Nikol Dobrá, Zoo Magazín | Zdroj Zoo Jihlava

Štítky žirafa, úhyn, Zoo Jihlava, zoologická zahrada, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žirafí samec Manu uhynul z důvodu akutních střevních problémů, ale i dlouhodobého stresu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.