Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Spolek Nebojte se policie pomáhá seniorům, vloni ho využily tři stovky lidí

Spolek Nebojte se policie, který má své sídlo v Jihlavě, poskytl loni ve 307 případech pomoc osamělým seniorům. Třetina z nich požádala o bezplatnou psychologickou a organizační pomoc při vyřizování dokladů a souvisejících služeb, ostatním se dostalo pomoci při řešení tíživé rodinné situace, sousedských vztahů nebo zdravotního stavu.

Zřejmě nejtíživější je podle Marie Křoustkové, případové manažerky spolku, pro seniora situace, kdy přijde o někoho blízkého. „Naše pomoc v těchto případech spočívá třeba jen v prostém lidském popovídání si o celé smutné události. Na tuto spíše psychologickou podporu pak navazuje organizační pomoc,“ upřesňuje manažerka Křoustková.

Senioři se seznámí s možnostmi řešení svých problémů a dostanou informaci, kam se se svým problémem mohou obrátit. K jednání na policii nebo na úřadech je případová manažerka i doprovodí.

Lidé dostanou pomoc třeba vysvětlením průběhu dědického řízení, při odevzdání dokladů po zemřelém, při vyřizování změny stavu v občanském průkazu, při změně a ohlašování nového trvalého pobytu či při provádění změn v inkasu. Pracovníci spolku Nebojte se policie mohou seniorům pomoci také při elektronickém objednávání k odborným lékařům nebo na úřady.

Jihlavský spolek Nebojte se policie pořádal od roku 2013 Projekt Policejní akademie pro seniory, který pomáhá zvýšit pocit bezpečí starších lidí. Zájem o projekt byl veliký, zúčastnily se ho stovky seniorů.

Spolek seniorům každé dva týdny nabízí semináře, na kterých jsou seznamováni s bezpečnostní situaci ve městě se zaměřením na starší lidi. Velký zájem je o problematiku seniorů v dopravě. Semináře se ale týkají například i finanční gramotnosti, lidé se dozvědí, jak se bránit takzvaným "šmejdům" na předváděcích akcích, uzavírání nevýhodných smluv na dodávku energií nebo kyberkriminalitě.

Pracovníci spolku začali cíleně pomáhat osamělým seniorům. Letos v prvním pololetí uspořádají dvě besedy pro veřejnost. První z nich se bude ve spolupráci s policií věnovat statistikám kriminality. Senioři se zároveň dozvědí, jak se chovat, aby se nestali obětí nejčastějších trestných činů. Druhá beseda se bude týkat problematiky uprchlíků.

Zájemci o pomoc mohou spolek kontaktovat od pondělí do pátku v době od 8 do 16 hodin na telefonu 724 954 926 nebo na adrese nebojtesepolicie@seznam.cz.

Foto www.pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky policie, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spolek Nebojte se policie pomáhá seniorům, vloni ho využily tři stovky lidí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.