Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Letošní Hračkobraní odstartovalo. Své výtvory dětem i dospělým nabídne dvacítka autorů

Nádvoří i park u zámku v Kamenici nad Lipou zaplnily hračky nejrůznějších tvarů a barev vyrobené z přírodních materiálů. Dnes tu totiž začalo oblíbené Hračkobraní, které potrvá až do neděle 15. července. Dvě desítky autorů opět nabízejí své originální kousky vyrobené zejména ze dřeva, textilu nebo kovu, z nichž mnohé se pyšní označením správná hračka.

„Hračkobraní má jedinečnou atmosféru a na své si tu přijdou nejen děti, ale také dospělí, kteří se mohou inspirovat vhodným dárkem pro své blízké,“ sdělila své dojmy z návštěvy festivalu hraček náměstkyně hejtmana Jana Fischerová. Tradiční přehlídku hraček v Kamenici nad Lipou i letos doplňují divadelní představení a rozmanité tvořivé dílničky pro děti.

Oblíbená prázdninová přehlídka hraček z přírodního materiálu se na zámku v Kamenici nad Lipou koná letos už po třinácté. „Termín Hračkobraní připadá vždy na druhý červencový týden, a to od středy až do neděle. Každý rok tu přivítáme nové návštěvníky, ale většina z nich jezdí na festival do Kamenice opakovaně. Děti se u nás rozhodně nenudí a dospělí mohou zároveň pořídit krásné a originální dárky,“ láká na pestrý program Hračkobraní starosta Kamenice nad Lipou Ivan Pfaur.

Zámek v Kamenici nad Lipou, kde se oblíbený festival zaměřený na autorskou tvorbu českých výrobců a návrhářů hraček každoročně v červenci koná, je ve správě Uměleckoprůmyslového musea v Praze. To do zdejších prostor, které zároveň slouží jako depozitář, umístilo mimo jiné jedinečnou sbírku designového nábytku z 19. a 20. století.

Mezi exponáty jsou takové skvosty jako křeslo pro Pražský hrad od Josipa Plečnika nebo designové kousky od Františka Bílka a Josefa Gočára. „Sbírka umístěná v kamenickém zámku poskytuje ucelený pohled na moderní historii nábytkové tvorby v českých zemích a svým rozsahem nemá v Česku obdoby,“ upřesňuje ředitelka muzea Helena Koenigsmarková a k prázdninovým tipům přidává dále možnost navštívit v kamenickém zámku například expozici Angličáci nebo 1+kk pro panenky.

Tisková zpráva | Foto Facebook: Hračkobraní

Štítky Hračkobraní, Kamenice nad Lipou, výrobky, dřevo, příroda, hračky, festival, hračka, zámek, Jana Fischerová, Jože Plečnik, Josef Gočár, František Bílek, Uměleckoprůmyslové museum v Praze, Česko, přírodní materiál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní Hračkobraní odstartovalo. Své výtvory dětem i dospělým nabídne dvacítka autorů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.