Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Bystřici nad Pernštejnem plánuje firma postavit domov pro stovku seniorů

V Bystřici nad Pernštejnem chce soukromá společnost Senior Domy Pohoda postavit a provozovat domov důchodců se 100 lůžky. Zařízení asi za 80 milionů korun v lokalitě Rovinky by mělo začít sloužit v roce 2020. Radnice plán podpořila, potřebné smlouvy zastupitelé schválili v červnu. Starosta Karel Pačiska (ČSSD) řekl, že tato služba ve městě chybí.

„My máme v okrese Žďár nad Sázavou k dispozici pouze 200 lůžek, a to na Mitrově a na Moravci. Stává se nám, že doba čekání na umístění je až rok,“ řekl starosta. Uvedl, že s nabídkou na nový domov přišla společnost, která už tyto služby poskytuje v Moravskoslezském kraji, například v Českém Těšíně. V bystřickém domově by mělo být 68 lůžek určených pro lidi, kteří potřebují zvýšenou péči. Pačiska uvedl, že nové zařízení by mělo být zařazeno do krajské sítě sociálních služeb.

Stavbu zaplatí firma. Město by se mělo podílet na případné provozní ztrátě domova, a to do výše pěti procent. Starosta řekl, že jde o pravidlo nastavené krajem. Doplnil, že u denního stacionáře pro postižené lidi platí město 35 procent prokazatelné ztráty. Stavba domova by podle údajů, které firma zveřejnila na webu města, měla začít v květnu 2019.

Domovy pro seniory vznikají díky soukromým investicím i jinde na Vysočině.  V Třebíči by mělo být nejpozději v březnu 2019 v provozu centrum pro lidi s demencí. Bude mít 180 lůžek a zaměstná přes 100 lidí. Společnost Delta Capital kvůli tomu asi za 130 milionů korun opravuje budovu využívanou dříve třebíčskou nemocnicí. Na vybudování nového domova důchodců se se soukromým investorem dohodly například i radnice v Telči a Chotěboři.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky domov, senior, důchodce, stavba, Bystřice nad Pernštejnem, domov pro seniory, ČSSD, SENIOR DOMY POHODA a.s., Žďár nad Sázavou, Moravec, Mitrov, Moravskoslezský kraj, Delta Capital a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Bystřici nad Pernštejnem plánuje firma postavit domov pro stovku seniorů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.