Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nepřístupné podzemí jihlavské radnice se na dva měsíce stalo výstavním prostorem

Dosud nepřístupné podzemní prostory jihlavské radnice se na dva měsíce staly galerií. Po dobu letních prázdnin je zde otevřena výstava Patriot – Jihlava ve fotografii Johanna Haupta. Autor snímků je zakladatelem populárních havířských průvodů a jeden z nejvýznamnějších fotografů Jihlavy. Fotografie pochází ze sbírky Muzea Vysočiny Jihlava.

„Snímky zobrazují všední momenty života ve městě před více než 120 lety. Výstava představuje více či méně známé pohledy na město, ulice i zákoutí, které dnes mají novou podobu nebo vůbec neexistují,“ uvedla iniciátorka výstavy Jana Petrůjová.

Výstava Patriot je přístupná do 31. srpna v pondělí a středu v čase 8:00-16:30 a v úterý a čtvrtek v čase 8:00-16:00 hodin. Vstup je zdarma. Výstava je pro návštěvníky zároveň výjimečnou možností vidět jindy nepřístupné podzemní prostory radnice. „Instalace v syrově působícím, chladném sklepení podtrhuje stáří snímků i proměny míst, které zachycují. Do prostoru jsme umístili více než tři desítky Hauptových fotografií,“ dodává spoluautor výstavy Jakub Koumar.

Johann Haupt studoval fotografické řemeslo u předního jihlavského fotografa Johanna Staegera, od nějž získal mnoho zkušeností i všeobecné umělecké základy. Poté co od něj zakoupil ateliér, stal se sám významným fotografem, mapujícím jihlavskou historii. Haupt měl zároveň zásadní podíl na rozvoji Městského muzea. Stal se jedním z jeho prvních kustodů a významně rozšířil skladbu nových sbírek. Johann Haupt v roce 1890 založil pravidelné havířské průvody, aby současníkům připomínaly dávnou stříbrnou slávu města.

 

Tisková zpráva | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky výstava, podzemí, fotografie, historie, Johann Haupt, havíři, radnice, Jihlava, fotograf, Muzeum Vysočiny Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nepřístupné podzemí jihlavské radnice se na dva měsíce stalo výstavním prostorem | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.