Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dalších šest ulic v krajské Jihlavě bude mít úsporná LED svítidla

Další místa v Jihlavě se dočkají výměny světel, konkrétně jihlavský magistrát plánuje nahradit 182 svítidel na veřejném osvětlení v šesti frekventovaných ulicích města. Díky více než dvoumilionové investici budou do letošního 20. listopadu na dalších místech ve městě svítidla, která šetří jak peníze, tak energii a životní prostředí.

„Výměna svítidel veřejného osvětlení se bude týkat ulic Dvořákova, Hradební, Brněnská, Březinova, Na Kopci a Romana Havelky,“ sdělil Pavel Svoboda z investičního oddělení magistrátního odboru rozvoje města.

Krajské město v noci osvětluje přes sedm tisíc lamp veřejného osvětlení, která ročně spotřebují přes tři a půl milionu kWh a náklady na elektrickou energii město stojí více jak sedm milionu korun ročně. Celý systém veřejného osvětlení by se měl obměnit v průběhu dalších 20 let.

V minulosti se v krajském městě už vyměnilo 800 úsporných LED svítidel, která za rok ušetřila 754 tisíc korun. To odpovídá například 842 tunám ušetřeného oxidu uhličitého, který se nedostane do ovzduší, nebo 368 540 uspořených kWh.

„Jihlava, jako jedno z prvních měst po Praze, mělo již v roce 2010 LED osvětlení na Tolstého ulici. Tehdejší cena LED svítidla se pohybovala kolem 20 tisíc korun, což bylo pro město neakceptovatelné. Pak se podařilo díky pomoci jedné z místních firem zkušebně nainstalovat 26 svítidel typu Dolphin, které po ročním provozu Služby města Jihlavy odkoupily za podstatně nižší zůstatkovou cenu,“ doplnil Otta Klapka z městského odboru dopravy, který veřejné osvětlení v Jihlavě spravuje.

Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky LED, osvětlení, výměna, úspora, svítidlo, Jihlava, veřejné osvětlení, Roman Havelka, Pavel Svoboda, Na Kopci, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dalších šest ulic v krajské Jihlavě bude mít úsporná LED svítidla | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.