Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pokuty pro vodáky pod vlivem alkoholu možná budou zrušeny

Pokuty pro vodáky za plavbu pod vlivem alkoholu možná budou zrušeny. Sněmovna tento poslanecký návrh v prvním kole podpořila, ačkoli odpůrci z ANO, KSČM, ČSSD a KDU-ČSL požadovali jeho zamítnutí. Chybělo jim k tomu ale pět hlasů. Před dalším schvalováním tak novelu o vnitrozemské plavbě projedná sněmovní hospodářský výbor.

K návrhu, který iniciovali Piráti, se před měsícem záporně postavila bývalá menšinová vláda ANO. Její předseda Andrej Babiš (ANO) tehdy oznámil, že kabinet připraví vlastní novelu zákona, která umožní konzumaci alkoholu v rozumné míře pro vodáky, cyklisty nebo lyžaře.

Proti zrušení nulové tolerance k alkoholu v dopravě se opětovně postavil ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). „Chtěl bych apelovat na to, abychom ten limit neproráželi v žádném modu dopravy," uvedl.

Piráti argumentovali tím, že změna plavebního zákona by měla pouze dekriminalizovat, nikoli plně legalizovat pití alkoholu na vodě. V platnosti zůstane ustanovení, které policii nebo Státní plavební správě umožňuje zakázat plavbu člověku pod vlivem alkoholu nebo jeho potrestání za ohrožování ostatních.

Novela ruší sankci za plavbu pod vlivem alkoholu či jiné návykové látky, která nyní může dosáhnout až 100 tisíc korun. Vztahovat se má na kapitány a členy posádky malých plavidel, která nejsou poháněna strojem. Na řidiče vodních skútrů nebo posádky motorových člunů se tedy zrušení vztahovat nebude. Poslanci možná novelu na popud Jaroslava Foldyny (ČSSD) omezí tak, aby se zrušení nevztahovalo kvůli možnosti střetu s velkými plavidly na velké toky.

Zastánci změny odrážely námitky jejích odpůrců, podle nichž jsou vodáci pod vlivem alkoholu nebezpečnější sobě i ostatním, protože mají sníženou schopnost úsudku o svých schopnostech. Podle obhájců novely jsou nebezpečnější nezkušení vodáci, kteří přecení své síly. Mikuláš Ferjenčík (Piráti) argumentoval i tím, že konzumace alkoholu byla povolena i vs Sněmovně. „Přijde mi pokrytecké, aby tady bylo pití alkoholu povoleno a vodákům jsme to zakázali," uvedl.

Poslankyně ANO Jana Pastuchová vybízela příznivce změny, aby se seznámili s prací záchranářů s podnapilými. Petr Pávek (SLK) v reakci vyjádřil pochopení pro to, že řada poslanců věc vnímá z hlediska své profese. „Byl jsem ředitelem domova důchodců, většina mých klientů trpěla stařeckou demencí. Nechtějte vědět, co vidím, když se tady rozhlédnu okolo," uvedl.

Podobnou novelu, která by měla umožnit cyklistům jízdu po vypití dvou piv nebo skleničky vína, projednává Senát. Obdobný předloňský návrh senátorů Sněmovna v předvolebním složení nestihla projednat za rok. 

Autoři | Foto Matěj Matoušek

Štítky vodáci, alkohol, vláda, ANO 2011, Poslanecká sněmovna ČR, ČSSD, KSČM, KDU-ČSL, Česká pirátská strana, Andrej Babiš, Dan Ťok, Státní plavební správa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pokuty pro vodáky pod vlivem alkoholu možná budou zrušeny | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.