Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihlavské nákupní centrum hostí unikátní výstavu z EXPO 2015 v Miláně

V jihlavském obchodním domě City Park je ode dneška k vidění upravená verze originální světelné expozice, která byla přítomná na Světové výstavě EXPO 2015 v Miláně. Její slavnostní zahájení proběhlo dnes od 16 hodin, přítomný byl i hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek (ČSSD).

Bylo by skutečně škoda nevyužít speciálně vyrobených komponentů opakovaně a ochudit Vysočinu o zážitek, který je o to intenzivnější, o co rychlejší je pohyb mezi světelnými trubicemi. Osobně se velice těším na reakce návštěvníků,“ řekl již dříve hejtman Jiří Běhounek, který dnes osobně přestřižením pásky otevřel maketu expozice.  Překvapením pro všechny návštěvníky bylo doprovodné netradiční a na Vysočině zatím nerealizované hudební vystoupení. Slavnostní otevření ozvěn světové výstavy v Miláně zahájil známý sbor Židů z opery Giuseppe Verdiho Nabucco v provedení jihlavských pěveckých sborů Melodie, Campanula a dále pak sboru jihlavského gymnázia. 

Instalace samotné expozice, která zabere část nákupní galerie, proběhla dnes v noci a trvala více než dvanáct hodin. Situace se tak opakovala, stejný časový limit na instalaci výstavy měli technici i v Miláně. Za tuto dobu museli vše smontovat, zprovoznit všechny rozvody, světelné trubice.

Museli také nainstalovat informační panely, velkoplošné obrazovky a vstupní portály. „Z bezpečnostních důvodů nebudou moci být v rámci makety expozice vystavena díla Petra Hory, skláře ze Žďáru nad Sázavou, originální skleněná kolekce nápojových servisů značky Boma a designové lampy Muffins z exkluzivní nabídky společnosti Brokis. Informace o těchto partnerech expozice Kraje Vysočina na EXPO 2015 budou uloženy, stejně jako desítky dalších zajímavých informací o kraji pod QR kódy umístěnými pod světelnými tyčemi,“ prozradil Zbyněk Čech z oddělení vnějších vztahů Krajského úřadu Kraje Vysočina.

Kromě stěhování mobiliáře expozice se přemisťují i desítky nenápadných beden, ve kterých je celkem 10 tisíc svítících tyčinek – stejných jako byly rozdávány v Miláně. Deset tisíc návštěvníků krajské expozice bude mít tedy památku na EXPO 2015.

Světelná expozice bude v jihlavském City Parku k vidění do 7. února. 

Foto www.jihlavskadrbna.cz

Štítky Milán, Expo 2015, Kraj Vysočina, Jiří Běhounek, Světová výstava, výstava, City Park, ČSSD, Giuseppe Verdi, obchodní centrum, Petr Hořejš, Nabucco

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavské nákupní centrum hostí unikátní výstavu z EXPO 2015 v Miláně | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.