Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rektor jihlavské polytechniky Václav Báča byl v pražském Karolinu jmenován profesorem

Rektor Vysoké školy polytechnické v Jihlavě docent Václav Báča dnes prožívá svůj velký den. Byl totiž spolu s dalšími 59 odborníky ve velké aule Karolina jmenován profesorem. Jmenovací dekret převzal z rukou ministra školství v demisi Roberta Plagy. Své druhé funkční období začne rektor Báča už jako profesor pro obor Anatomie, histologie a embryologie.

Převzetí profesorských dekretů předcházejí návrhy vědeckých (nebo uměleckých) rad jednotlivých vysokých škol a univerzit, jejich jmenování zváží prezident ČR. Pokud se rozhodne dané kandidáty jmenovat, podepíše profesorské dekrety. Následně ministr školství doporučí vládě jmenování navržených, v případě schválení podepíše dekrety také předseda vlády. Tím jsou připraveny k předání.

Aby uchazeč o profesuru titul získal, nestačí mít docenturu, ale je zapotřebí splnit řadu dalších kritérií v několika oblastech (pedagogická a vědecká činnost). Budoucí profesor musí například působit alespoň 5 let na vysoké škole v pregraduálním a doktorském studiu v celé šíři jmenovacího oboru, dále je požadováno nejméně 40 publikací doplněných v příloze seznamem citací, autorství vědecké monografie, zároveň je nezbytné, aby byl autorem nebo spoluautorem prací v zahraničním nebo českém časopise s IF (impakt faktorem). Uchazeč musí absolvovat tuzemské i zahraniční stáže a doložit další výsledky doplňující jeho vědeckou a pedagogickou činnost.

 

 

 

 

 

„Profesor Václav Báča byl zvolen rektorem na druhé období ve středu 11. dubna Akademickým senátem VŠPJ. Rektor je volen na 4 roky. Skutečnost, že byl znovu zvolen současný rektor, je zárukou kontinuity započatých aktivit a stability školy,“ doplňuje Tomáš Obruba, mluvčí Vysoké školy polytechnické Jihlava

Foto Vysoká škola polytechnická Jihlava | Zdroj Vysoká škola polytechnická Jihlava

Štítky Václav Báča, profesura, jmenování, dekret, VŠPJ, rektor, Karolinum, vysoká škola, Jihlava, Robert Plaga, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rektor jihlavské polytechniky Václav Báča byl v pražském Karolinu jmenován profesorem | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.