Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dálnice D1 a D2 by se mohly kvůli moru prasat oplotit. Jednají o tom veterináři

, aktualizováno 26. června 2018, 17:02

Dálnice D1 a D2 by se mohly důkladně oplotit, aby se zabránilo rozšíření afrického moru prasat na západ. Veterináři o tom jednají s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD), řekl dnes na tiskové konferenci v Jihlavě ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád. Do dnešního dne testy potvrdily nákazu u 230 divokých prasat, z toho 18 bylo uloveno, ostatní byly uhynulé kusy. V zamořené oblasti na Zlínsku myslivci společně s policií ulovili skoro 3200 kusů černé zvěře, která skončila v kafilériích.

Úplně celá dálnice se podle ředitele oplotit nedá, musí tam zůstat koridory. Moderní ohrazení je podle něj zahloubené do země s dvířky, která se otevírají ven do krajiny, zvířata se tak skrz ně na dálnici nedostanou.  Pokud by se choroba šířila z východních států přirozenou cestou, tedy skrze populaci divokých prasat, mohlo by jít o funkční zábranu.

Problémem je podle Semeráda vydávání územních rozhodnutí, takže se snaží apelovat na úřady, aby povolení ke stavbě plotů ŘSD dávaly. Samotná stavba j podle Semeráda jednoduchá. ŘSD na dotaz k instalaci plotů uvedla, že se z časových důvodů k věci vyjádří až ve středu.

Africký mor prasat (AMP) je akutní, vysoce nakažlivé onemocnění prasat podobné klasickému moru prasat. AMP je charakteristický vysokou, téměř 100 % letalitou. Touto nákazou může onemocnět prase domácí i divoké všech věkových kategorií. Původním rezervoárem bylo prase bradavičnaté, od kterého se infikovala klíšťata.

Naposledy veterináři zaznamenali africký mor u prasete v dubnu, šlo ale o divočáky uhynulé v té době už čtvrt až půl roku. Naposledy tak byl virus vlastně zjištěn v únoru. Pokud nebude nový pozitivní nález do čtyř měsíců, měla by být nákaza na Zlínsku podle Semeráda zvládnutá.

Veterináři již vyplatili za zástřelné na Zlínsku a nálezné za divoká prasata 114 milionů korun. Na celém území republiky se zástřelné zatím odkládá, nejsou na něj peníze, rozšíření by stálo skoro miliardu korun.  Letos do konce května meziročně klesl počet zastřelených divočáků o více než 11 tisíc kusů na 61 300. Stát by podle Semeráda měl buď přijít s motivací, aby myslivci lovili prasata více.

Nemoc je nyní podle Semeráda rozšířená v Maďarsku, na pomezí Ukrajiny a Rumunska. V Polsku se podle něj řeší až na pětině území. Semerád uvedl, že opatření, která veterináři loni přijali, se ukázala jako úspěšná. ČR podle něj je jedinou zemí v EU, kde se povedlo chorobu izolovat.

Veterináři si také přejí změnu legislativy, aby mohli v případě nákaz rychleji reagovat. Chtěli by proto aktualizovat veterinární zákon, který je již ve vnitřním připomínkovém řízení na ministerstvu zemědělství, s ním by se měl novelizovat například i zákon o krajích nebo plemenářský zákon.

Myslivci budou moci získávat od července výjimečná povolení na lov daňků v zamořené oblasti. Veterináři ji prohlédli dronem a zjistili, že se v ní již divočáci nevyskytují, zato jsou tam právě daňci a srnky.

Autoři | Foto www.ceskedalnice.cz, pixabay.com

Štítky dálnice, D1, D2, oplocení, mor, prasata, veterina, Dálnice D1, divoké prase, Dálnice D2, veterinární lékař, Státní veterinární správa České republiky, infekční onemocnění, Ředitelství silnic a dálnic, Zlínský kraj, Jihlava, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dálnice D1 a D2 by se mohly kvůli moru prasat oplotit. Jednají o tom veterináři | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.