Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Zoo Jihlava pokřtila tygří mláďata. Od kmotra dostala jména Surya a Mau

Zoo Jihlava v neděli 24. června pokřtila dvě mláďata tygrů sumaterských, která se narodila 28. března. Tygry chová jihlavská zoo od roku 1992, dvacet let se ale tygři nesměli množit. Jde o čtvrté a páté mládě tygra sumaterského, jež se v Jihlavě narodila. Mláďata, která byla první měsíc v porodním boxu, jsou zdravá a silná. Časem obě skončí v některé z evropských zoo, řekl mluvčí Zoo Jihlava Martin Maláč.

Ve stejný den jako mláďata se před pěti lety v Jihlavě narodila i jejich matka Cinta. Byla teprve třetím mládětem sumaterského tygra v tamní zoo, a to po 20 letech od jejich prvního odchovu.

Chov tygrů začal v Jihlavě roku 1992, kdy zoo dovezla samce a dvě samice. O rok později se narodila dvě mláďata. „Pak se 20 let nedělo nic, protože koordinátor, který řídí chov v celé Evropě, nedoporučil chov. My jsme se jeho zákaz snažili dodržet. Zvířata zestárla a už se nemnožila. Když jsme dostali povolení, povedlo se v roce 2013, že se narodila Cinta,“ řekl Maláč.

Tygr sumaterský je nejmenším poddruhem tygra, jeho původní domovinou je ostrov Sumatra v Indonésii. Hrozí mu vyhubení. Počty tygrů se v jejich přirozeném prostředí tropických pralesů dají těžko odhadnout, jde asi o 400 zvířat. Na jejich úbytku se podílejí pytláci. Tygří kosti i jiné části těla této velké šelmy jsou ceněným lékem v tradiční čínské medicíně, na černém trhu jsou žádané také tygří kůže a kosti.

Tygřata pokřtil písničkář Pokáč. Dal jim jména Surya a Mau. Křest byl před pavilonem šelem, přišlo asi 200 lidí. Jméno Cinta, což v indonéštině znamená láska, vybral jejich matce tygřici zpěvák Tomáš Klus. Otec malých tygrů, samec Dandys, se narodil v roce 2012 ve varšavské zoo.

Chovatelé se zoologem otevřeli box až pět dní po porodu, na půl minuty, kdy zjistili, že mláďata jsou dvě, obě samice. Po dvou měsících se dostala poprvé ven, kdy je pracovníci naočkovali. Nyní jsou již mláďata silná, aktivní a hravá. Zatím je zoo nechává ve vnitřní expozici.První měsíc života strávila mláďata v porodním boxu, dřevěné boudě, kde může samice porodit. „Ve volné přírodě využívá vývrat pod kořenem nebo noru, kde má klid. Měli jsme obavy, Cinta byla prvorodička, a byť má instinkty, je tam riziko, že se to poprvé nepovede,“ řekl Maláč.

Nechodí do venkovního výběhu. Tygřata pronásledují maminku, chtějí si s ní hrát, a tygří hrátky spočívají v kousání, škrábání, trhání, skákání,“ řekl mluvčí zoo, která je nejvyhledávanějším turistickým cílem Vysočiny. Její návštěvnost loni podruhé přesáhla 300 tisíc lidí, přilákala 316 650 návštěvníků.

 

Autoři | Foto Facebook: Zoologická zahrada Jihlava

Štítky Zoo Jihlava, křest, tygr, mláďata, Zoologická zahrada Jihlava, Jihlava, kmotr, Tomáš Klus, Sumatra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo Jihlava pokřtila tygří mláďata. Od kmotra dostala jména Surya a Mau | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.