Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Stavba nové záchytky v Jihlavě vyjde na osmnáct milionů korun. Zahájena bude v červenci

Novou protialkoholní záchytnou stanici v Jihlavě postaví zlínská společnost Navláčil za asi 18 milionů korun. Začne sloužit nejdřív na konci roku. Do té doby bude v provozu současná záchytka, kde bude ale nutné snížit kapacitu asi na třetinu, protože nevyhovuje novým podmínkám na tato zařízení, řekl náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD).

Provoz současné stanice převezme od 1. listopadu krajská Nemocnice Jihlava.  Nyní ji provozuje podnik Služby města Jihlavy (SMJ), který však smlouvu kraji vypověděl s definitivní platností k letošnímu 31. říjnu. Hlavním důvodem bylo zpřísnění podmínek pro fungování záchytných stanic.

Od 1. listopadu, kdy vstoupí v platnost nová vyhláška, tak bude jedinou záchytku na Vysočině provozovat krajská Nemocnice Jihlava. Zařízení je blízko nemocnice, ale v prostorách pronajatých od Zdravotního ústavu. Nové vyhlášce podle Novotného neodpovídá svou velikostí ani požadavkem na zajištění soukromí klientů, chybí i technické vybavení.

Jihlavě je v provozu jediná protialkoholní záchytná stanice na Vysočině.  Loni na ni skončilo 1062 lidí. Za nocleh by měli zaplatit 4 tisíce korun, což na místě minulý rok udělalo jen 262 klientů.

Budeme to muset provozovat v provizoriu, snížíme kapacitu a budeme se snažit využívat místnosti, které vyhlášce vyhovují,“ řekl Novotný. Uvedl, že kapacitu asi deset lůžek bude nutné snížit až na třetinu zejména kvůli požadované ploše pro jednoho klienta. „Pro jednolůžkový pokoj to je osm čtverečních metrů,“ řekl Novotný.

Nová stanice bude postavená přímo v areálu nemocnice z montovaných obytných kontejnerů a bude mít stejnou kapacitu, jakou má ta stará, respektive stejnou, jako má před nuceným snížením kapacity. Práce začnou podle Novotného v červenci.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky záchytná stanice, alkohol, vystřízlivění, stavba, záchytka, Jihlava, Vladimír Novotný, ČSSD, Lékárenský komplex Jihlava, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba nové záchytky v Jihlavě vyjde na osmnáct milionů korun. Zahájena bude v červenci | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.