Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na D1 mohl vyhasnout další lidský život. Díky policistce z Beranova ale vše dobře dopadlo

Dobrý skutek v podobě zachráněného lidského života má na svém kontě policistka z dálničního oddělení ve Velkém Beranově. Přesně před týdnem totiž poskytla první pomoc řidiči, který se zranil při hromadné dopravní nehodě na dálnici D1. Svojí duchapřítomností a profesionálně poskytnutou pomocí tak muži zachránila život.

K události došlo v pátek 8. června brzy ráno, dvě minuty po druhé hodině, kdy byla dvoučlenná hlídka z dálničního oddělení Velký Beranov vyslána na dálnici D1 na 111. kilometr ve směru jízdy na Brno, kde mělo podle oznámení dojít k dopravní nehodě. Hlídka byla na místě během několika minut.  

Po příjezdu na místo policisté viděli, že se místo dopravní nehody nachází mezi nájezdem a sjezdem na dálniční odpočívadlo na 111. kilometru dálnice. V místě se nacházela dvě havarovaná vozidla. Kvůli zajištění bezpečnosti policejní hlídka rozsvítila na služebním vozidle výstražné světlo modré barvy, aby přijíždějící řidiči mohli na situaci včas reagovat. Někteří řidiči vozidel jedoucí po dálnici směrem na Brno se ale plně nevěnovali řízení vozidla. Jedním z nich bylo v levém jízdním pruhu jedoucí dodávkové vozidlo, jehož řidič nepřizpůsobil rychlost jízdy zejména svých schopnostem, rozhledovým podmínkám a jiným okolnostem, které lze předvídat, a zezadu narazil do havarovaného odstaveného vozidla v levé části dálnice,“ popisuje Dana Čírtková, policejní mluvčí.

 Vlivem nárazu se obě vozidla posunula dopředu a zasahovala přes jízdní pruhy. Během dalších několika vteřin po prvním nárazu přijížděla k místu dopravní nehody nákladní souprava, jejíž řidič se zřejmě také plně nevěnoval řízení, nepřizpůsobil rychlost jízdy a zezadu narazil do obou havarovaných dodávkových vozidel.

Bezvládné lidské tělo 

„Po obou nárazech spatřila policejní hlídka na zemi na rozhraní pravého a levého jízdního pruhu ležet lidské tělo. Později bylo zjištěno, že se jednalo o řidiče dodávkového vozidla, které stálo v levé části dálnice po předchozí dopravní nehodě. Policistka po zastavení služebního vozidla okamžitě běžela k muži, který ležel na vozovce a zkontrolovala jeho základní životní funkce, kdy zjistila, že muž nedýchá. Jinak neměl žádné viditelné masivní krvácení. Policistka proto zajistila průchodnost jeho dýchacích cest. Po zaklonění hlavy muž začal dýchat,“ pokračuje ve vyprávění Čírtková.

Její kolega mezitím zajistil příjezd ostatních složek integrovaného záchranného systému a následně z důvodu bezpečnosti uzavřel všechny jízdní pruhy dálnice ve směru na Brno. Poté šel pomoci své kolegyni.

„Jelikož muž, kterému policista poskytla první pomoc,  byl stabilizovaný a dýchal, policista začal kontrolovat stav ostatních zúčastněných na dopravní nehodě.  Osádka jednoho z vozidel,  která měla účast na první dopravní nehodě, se nacházela bez zranění na bezpečném místě mimo vozidlo. Policista přešel k nákladní soupravě, kde cestovali dva cizinci, oba byli také nezraněni. Policista poté zkontroloval dvě dodávková vozidla, do kterých narazila zezadu nákladní souprava. Vozidla byla do sebe silně zaklíněna,“ říká policejní mluvčí.

ČTĚTE TAKÉ: FOTO: Na dálnici se ve směru na Brno srazila čtyři auta. Jeden z řidičů nehodu nepřežil 

 Ve druhém autě se na místě řidiče nacházel muž, který byl ve vozidle zaklíněný a nejevil známky života. Vzhledem k silné deformaci vozidla nebylo možné se k řidiči dostat bez použití speciální vyprošťovací techniky. Na místo nehody se postupně dostavili profesionální hasiči a  také zdravotníci. Policistka neustále držela zraněnému muži zakloněnou hlavu, aby mohl volně dýchat. Když přijela k nehodě záchranná služba, policistka pomohla záchranářům muže naložit na nosítka. Muž byl předán do péče zdravotníků. „Profesionální hasiči zajistili přístup do dodávkového vozidla, ale lékař po prohlídce řidiče bohužel konstatoval jeho smrt,“ pokračuje Čírtková.

Oběma policistům z dálničního oddělení Velký Beranov dnes osobně poděkoval ředitel Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina Miloš Trojánek a ocenil duchapřítomnost a profesionální jednání obou policistů. Vyzdvihl zejména poskytnutou první pomoc zraněnému řidiči a zajištění místa vážné dopravní nehody do doby příjezdu ostatních složek integrovaného záchranného systému.

Štítky dálnice, D1, nehoda, záchrana, první pomoc, policie, Dálnice D1, dopravní nehoda, Velký Beranov, Beranov, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na D1 mohl vyhasnout další lidský život. Díky policistce z Beranova ale vše dobře dopadlo | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.