Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jihlava udělá studii multifunkční haly za milion korun. Chce na ni žádat dotaci

Zastupitelé Jihlavy schválili milion korun na přípravu studie multifunkční haly s ledovou plochou. Stavba za stovky milionů korun by mohla vzniknout na kraji města u výpadové silnice na Pelhřimov. Potřebu studie zdůvodnil primátor Rudolf Chloupek (ČSSD) tím, že se díky ní městu může otevřít cesta k případné státní podpoře. Zastupitelé zároveň uvolnili přes 50 milionů korun na opravy Horáckého zimního stadionu.

Primátor uvedl, že na státní úrovni vzniká seznam plánovaných investic týkajících se sportovní infrastruktury. „Nezavazuje k ničemu, ale kdo tam není, jako by nebyl,“ řekl. V materiálu, který dostali zastupitelé, odhaduje město náklady na multifunkční halu mezi 750 až 900 miliony korun. U vytipovaného pozemku už nechalo loni udělat geodetické zaměření. O účast na investici by město kromě vlády chtělo požádat i kraj.

Náměstek primátora Vratislav Výborný z ČSSD, který materiál předkládal, na studii k hale nejdřív požádal o 3,5 milionu korun. Pak si přisvojil návrh zastupitele Dalibora Pitucha (ANO) snížit částku na milion. Po více než hodinové debatě návrh schválilo 30 zastupitelů, proti byl jeden a dva se hlasování zdrželi.

Zastupitelé na včerejším zasedání také rozhodli převést do rozpočtu 50 milionů korun na připravované opravy Horáckého zimního stadionu v centru Jihlavy, kde hraje i hokejový klub Dukla. Nejdražší bude výměna střechy. Vlastníkem stadionu i hokejového klubu je město.

ČTĚTE TAKÉ: Komplikace pro jihlavské hokejisty. Statik kvůli střeše stadionu nepovolil přípravy na nadcházející sezonu 

Životnost střechy stadionu podle dřívějšího posudku skončí v srpnu 2019.  Letos nechala radnice zpracovat nový statický posudek, jeho kompletní výsledky podle náměstka primátora Radka Popelky (ANO) budou koncem prázdnin. Z podrobné prohlídky konstrukcí už vyplynulo to, že před obnovením ledové plochy bude nutné opravit některé svary. Další dva miliony korun dnes zastupitelé uvolnili na rekonstrukci technologie chlazení a ledové plochy tohoto stadionu.

Horácký stadion byl otevřen v roce 1956, v minulých letech vedle něj přibyla menší zimní hala. O způsobu rekonstrukce starého stadionu nebo stavbě nové haly náhradou za něj mluvili zastupitelé Jihlavy několik let.  Loni v prosinci schválili přípravy na výměnu střechy stadionu. Ve včerejší debatě se ozývaly hlasy, že v případě postavení multifunkční haly a opravení starého stadionu by Jihlava měla tři ledové plochy, jejichž provoz nezaplatí. Podle Popelky by pak třeba menší zimní hala mohla bez ledu sloužit jako tělocvična.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky hala, stadion, investice, studie, magistrát, HC Dukla Jihlava, ledová plocha, ČSSD, Rudolf Chloupek, Pelhřimov, ANO 2011, střecha, Vratislav Výborný, Radek Popelka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava udělá studii multifunkční haly za milion korun. Chce na ni žádat dotaci | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.