Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Brtnici stále bojují s následky záplav. Postiženým rodinám může pomoci veřejná sbírka

Na pátek 1. června 2018 zřejmě dlouho, nebo spíše nikdy, nezapomenou v Brtnici na Jihlavsku. Místní lidé se dodnes vzpamatovávají z rozsáhlých povodní, které v tento den obec postihly. Kromě samotné Brtnice byly povodní zasaženy také části Jestřebí a Příseka. Proto byla před týdnem vyhlášena veřejná sbírka. Na jejím kontě je aktuálně téměř 250 tisíc korun.

„Výtěžek ze sbírky bude použit na odstraňování povodňových škod. Sbírka občanům postiženým povodní je pouze finanční a o přerozdělení bude rozhodovat zastupitelstvo města. Město nyní uvolnilo ze svého rozpočtu částku 225 tisíc korun jako okamžitou pomoc nejvíce postiženým rodinám,“ doplnila na dotaz Jihlavské Drbny Miroslava Švaříčková, starostka Brtnice.

Město současně poskytovalo a poskytuje technickou pomoc – kontejnery, techniku a své zaměstnance na likvidaci škod. Bezprostředně po záplavě poskytlo do obce Jestřebí i balené vody a čistící prostředky.

ČTĚTE TAKÉ: Páteční přívalové deště zasáhly nejvíce Brtnici, tamní občané byli evakuováni 

Voda v pátek 1. června vyplavila asi dvě desítky domů.  Voda a bahno se dostaly také do místní části Jestřebí. V místní části Příseka měli lidé zatopené hlavně sklepy. Starostka Brtnice Miroslava Švaříčková již bezprostředně po záplavách dodala, že z preventivních důvodů byli evakuováni lidé z domů, které stojí pod hrází Zámeckého rybníka v Brtnici. Podle starostčiných odhadů spadlo od 50 do 70 litrů vody na metr čtvereční.

ČTĚTE TAKÉ: FOTO: Jestřebí se vzpamatovává z pátečních přívalových dešťů, horečně se odklízí následky 

Do odklízení škod se zapojili místní lidé, dobrovolní hasiči a také zaměstnanci obce, včetně starostky Švaříčkové. Ta sama obutá v holínkách vyrazila do města krátce po začátku deště.

V Jestřebí ležely silné vrstvy krup, jeden z členů osadního výboru řekl, že místní rybník byl jen před několika dny zkolaudován a má zcela novou hráz. Brtnicí protéká stejnojmenná řeka. Se všemi místními částmi má obec přibližně 3 700 obyvatel.

Na transparentní účet, který má číslo 2101447580/2010, může přispět kdokoliv. Peníze mohou lidé donést také v hotovosti na pokladnu brtnického městského úřadu. Postiženým rodinám lze pomoci do 20. srpna.

Aktuální stav účtu lze sledovat ZDE.

Foto Dalibor Mašek

Štítky záplavy, Brtnice, Příseka, Jestřebí, pomoc, sbírka, povodeň, rodina, okres Jihlava, část obce, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brtnici stále bojují s následky záplav. Postiženým rodinám může pomoci veřejná sbírka | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.