Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Pamětní deska v Jihlavě připomíná Němce Urbara vězněného nacisty

Dnes dopoledne byla odhalena pamětní deska jihlavského zastupitele německé národnosti Antona Urbara. Slavnostního aktu se zúčastnil primátor Rudolf Chloupek (ČSSD) spolu se současným jihlavským zastupitelem Pavlem Šlechtickým (KSČM), který vznik památníku inicioval.

Pamětní deska v Jihlavě připomíná jihlavského zastupitele německé národnosti a komunistu Antona Urbara (1894 až 1944) vězněného nacisty. Zemřel při náletu v koncentračním táboře Buchenwald. Kovovou desku na dům ve Smetanově ulici, v němž Urbar bydlel, nechala zhotovit radnice.

Radnice se podle primátora snaží odhalovat významné osobnosti a upozorňovat na jejich činy. „Chceme přispět k tomu, aby současní obyvatelé Jihlavy poznali historii našeho města. Podpořili jsme i vydání knih o bývalých občanech Jihlavy, kteří se nějak ve světě proslavili,“ řekl Chloupek ČTK.

Anton Urbar se narodil v Jihlavě 3. června 1894. Před rokem 1921 byl členem Německé sociálně demokratické strany dělnické, poté se stal zakládajícím členem KSČ. Do obecního zastupitelstva Jihlavy byl zvolen v roce 1938. Ačkoliv byl německé národnosti, nepřijal po okupaci říšské občanství.

Společně s řadou představitelů veřejného života v Jihlavě byl Urbar zatčen 1. září 1939. Z vězení se dostal do koncentračního tábora Dachau a pak byl deportován do tábora Buchenwald, kde 24. srpna 1944 zahynul. Při leteckém bombardování sousední zbrojařské továrny byl podle svědectví spoluvězně zasažen do hlavy kamenem vymrštěným při výbuchu. Urbarova žena Anna nebyla po skončení války odsunuta s ostatními německými obyvateli a zbytek života prožila v Jihlavě. Manželství bylo bezdětné.

Foto Dalibor Mašek | Zdroj ČTK

Štítky Jihlava, pamětní deska, Rudolf Chloupek, ČSSD, KSČM, Koncentrační tábor Buchenwald, KSČ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pamětní deska v Jihlavě připomíná Němce Urbara vězněného nacisty | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.