Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vysoké teploty trápí hospodáře i majitele domácích mazlíčků

Vysoké teploty, které v těchto dnech panují na území celé republiky, trápí také chovatele hospodářských zvířat. Samotní hospodáři leckdy neví, jak velké množství tekutin zvířata potřebují. I z tohoto důvodu se inspektoři veterinární správy zaměřují na kontroly související s vysokými teplotami.

„Chovatelé by měli teplotu průběžně kontrolovat a nespoléhat pouze na automatické řízení odvětrávání v chovatelských zařízeních. Je třeba také sledovat předpovědi počasí a uvědomit si, jaké problémy mohou náhlé změny teploty způsobit. Řada případů úhynu drůbeže v chovných halách v předchozích letech potvrzuje, že připomínání na první pohled možná samozřejmých věcí, není bezdůvodné,“ uvedl ústřední ředitel veterinární správy Zbyněk Semerád.

U hospodářských budov, jako jsou stáje a haly, kde může teplota stoupat velmi vysoko, by měla být zajištěna ventilace a náhradní zdroje energie. Ve velkochovech prasat i v kravínech je v případě extrémních teplot vhodné zvířata chladit sprchováním. Naopak zvířata na pastvách musí mít na pozemku možnost pobývat ve stínu a dostatek vody. Například dospělá prasata spotřebují 25 litrů vody denně, dospělé ovce o něco méně. Naopak dospělý skot spotřebuje 40 litrů denně a dojnice až 180 litrů denně.

Na dostatek vody by neměli zapomínat ani osoby cestující se psy a kočkami. Zejména při delší cestě by měli dělat pravidelné zastávky a nechat při nich zvíře proběhnout a napít. Zvířata je potřeba zastínit a v případě velkého horka i chladit, nejlépe vlhkou textilií.

Naopak polévání zvířete vodou se nedoporučuje. Náhlé zchlazení může být spíše kontraproduktivní.

Nikdy by také v horkém počasí chovatelé neměli nechávat zvíře samotné zavřené v autě, teploty můžou za pár minut dosáhnout padesáti stupňů Celsia, což může ohrozit zdraví ale dokonce i život zvířete. Pokud přeci jen dojde k přehřátí zvířete, pak je nutné provést první pomoc ochlazováním vlažnou vodou, umístit zvíře do stínu, zajistit dostatečný přísun vody a vyhledat pomoc veterinárního lékaře.

„Pokud lidé venčí psy, tak nejvhodnější dobou procházky je ráno a večer. V době horka je vždy třeba volit cestu stínem a ne po rozpálených například asfaltových cestách. V případě přehřátí je vhodné chladit tlapky, podat odraženou vodu a umístit psa do stínu,“ uzavřel Semerád. 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, léto, SVS, veterina, zvíře, pes

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysoké teploty trápí hospodáře i majitele domácích mazlíčků | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.