Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Páteční přívalové deště zasáhly nejvíce Brtnici, tamní občané byli evakuováni

, aktualizováno 2. června 2018, 9:02

Asi dvě desítky domů v Brtnici na Jihlavsku vytopila voda při pátečních přívalových deštích. Voda a bahno se dostaly do obytných prostor domů v Brtnici a místní části Jestřebí. V místní části Příseka jsou zatopené hlavně sklepy, Starostka Brtnice Miroslava Švaříčková dodala, že z preventivních důvodů byli evakuováni lidé z domů, které stojí pod hrází Zámeckého rybníka v Brtnici.

Podle starostčiných odhadů spadlo od 50 do 70 litrů vody na metr čtvereční. V Jestřebí ležely silné vrstvy krup, jeden z členů osadního výboru řekl, že místní rybník byl jen před několika dny zkolaudován a má zcela novou hráz. Brtnicí protéká stejnojmenná řeka. Se všemi místními částmi má obec přibližně 3 700 obyvatel.

Voda posouvala zaparkovaná auta o desítky metrů a bortila kamenné tarasy i zdi staré stodoly. Kanály přestaly podle starostky vodu pojímat už po šestnácté hodině, déšť ale ustal až po sedmnácté hodině. „A to byly naštěstí v minulosti kanály předimenzované,“ řekla. „S odklízením teď pomáhají dobrovolní hasiči a všichni lidé. Nastoupili i zaměstnanci města,“ uvedla. Sama obutá v holínkách vyrazila do města krátce po začátku deště.

„Teď to vypadá dobře, vodu, kterou bylo možné z rybníků upustit, jsme upustili. Snad už se nic nevrátí. Z preventivních důvodů jsme ale požádali lidi pod Zámeckým rybníkem, aby nespali doma,“ řekla starostka. Obec jim nabídla azyl, ale ubytovali se u příbuzných. Podle krajských hasičů šlo o 12 lidí. Lidé z Jestřebí, kterým dům zavalilo bahno, budou podle starostky nocovat v obecní ubytovně.

Dodala, že nejhorší situace byla právě v Jestřebí. „Bylo to hrozně silné, zřejmě by se tomu nijak předejít nedalo,“ uvedla. Všechny hráze rybníka nápor vody ustály. „Poldry postavené nemáme, zdá se, že nás zachránily právě rybníky. Žádná z hrází se neprotrhla,“ řekla. Nedošlo k žádným zraněním.

Škody jsou ve městě Brtnice hlavně na soukromých domech a na krajských silnicích. Největší škody budou v místní části Jestřebí. Výši škod zatím však  nelze odhadnout, na místo ještě nepřijel likvidátor. Lidé v Brtnici a místních částech Jestřebí a Příseka pracovali na odklízení do půlnoci, do odklízení se zapojilo přes 100 lidí. Znovu začali v sobotu kolem 7 hodin.

Hasiči v souvislosti s počasím zasahovali celkově u více než čtyřiceti událostí. Nejčastěji čerpali hasiči vodu ze zatopených sklepů domů, nejčastěji na Jihlavsku. K prvnímu čerpání vody ze zatopeného sklepa domu vyjížděli hasiči do Malčína na Havlíčkobrodsku krátce po třinácté hodině.  K poslední technické pomoci v podobě odčerpání vody ze střechy budovy zamířili hasiči po devatenácté hodině do obce Plandry na Jihlavsku.

I v samotném krajském městě byl zásah hasičů nutný. Jednotky hasičů odčerpávaly vodu například v ulicích Na Dolech, Humpolecká, Heroltická nebo Telečská.

Foto HZS Kraje Vysočina | Zdroj ČTK, HZS Kraje Vysočina

Štítky Jihlava, Brtnice, hasiči, povodeň, déšť, dům, část obce, Jestřebí, sklep, okres Jihlava, Příseka, Zámecký rybník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Páteční přívalové deště zasáhly nejvíce Brtnici, tamní občané byli evakuováni | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.