Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Babiš navštívil letiště v Henčově. Výrobce letadel do něj chce investovat čtvrt miliardy korun

Zhruba čtvrt miliardy korun chce investovat do letiště v Henčově u Jihlavy firma Zall Jihlavan airplanes. Podmínkou je zpevněná dráha, pro niž potřebuje jihlavský magistrát získat pozemky od státu. O podmínkách dnes představitelé Jihlavy informovali premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), který letiště navštívil v rámci návštěvy Vysočiny. Kromě výrobce letadel tu mají zájem investovat další soukromé subjekty, řekl náměstek primátora Radek Popelka (ANO).

Zpevněnou dráhu by společnost Zall, která má čínského většinového majitele, používala k testování vyrobených letadel. Zaměřuje se na kategorii ultralight a LSA, tedy lehká sportovní letadla. Zatím musí firma kvůli testům převážet letouny do Českých Budějovic. Po rozšíření výroby by společnost vyráběla a na místě testovala asi 30 letadel ročně," uvedl Popelka.

ČTĚTE TAKÉ: FOTO + VIDEO: Premiér v demisi Babiš tráví den na Vysočině. Nechyběly protestní transparenty 

Pozemky v majetku státu měla Jihlava původně získat za deset milionů korun, uvedl Popelka. Později se ale dohody změnily. Stát požadoval směnu pozemků tak, že Jihlava by musela převést státu o 30 procent víc, než by získala.  Stát chtěl dále doplatit 39 milionů. Poslední dohoda ale počítá s tím, že pozemky budou ministerstva obrany a budou sloužit jako záložní letiště, město ale získá oprávnění na nich stavět.

Náklady na výstavbu zpevněné dráhy činí asi 60 milionů. Premiér byl podle jihlavského primátora Rudolfa Chloupka (ČSSD) informován. Nyní by se podle Chloupka měly dojednat přesné podmínky, za jakých by pozemky spravovalo ministerstvo obrany a za jakých by mohly být později převedeny na město.

Autoři | Foto www.mechy.cz

Štítky letiště, Henčov, investice, Andrej Babiš, premiér, návštěva, Jihlava, ANO 2011, pozemek, Radek Popelka, Kraj Vysočina, Rudolf Chloupek, Ministerstvo obrany České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Babiš navštívil letiště v Henčově. Výrobce letadel do něj chce investovat čtvrt miliardy korun | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.