Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kvůli vypořádání vodárenského majetku Jihlavy běží desítky řízení

Kvůli vypořádání vodárenského majetku Jihlavy po jejím vystoupení ze svazku obcí běží několik desítek soudních a správních řízení. Jihlava ze Svazu vodovodů a kanalizací Jihlavsko vystoupila s koncem roku 2012, svoji infrastrukturu ale pořád neprovozuje. Okresní soud v Jihlavě dal dnešním verdiktem městu za pravdu v tom, že má nárok na náhradu za to, že svůj majetek nemůže užívat. Výše náhrady by měla být předmětem dalšího řízení. Mezitímní rozsudek zatím není pravomocný, právní zástupce svazku si nechal lhůtu na odvolání.

Jihlava se touto žalobou domáhala peněz, které svazek vybral jako nájemné za provozování jejích vodovodů a kanalizací. Náměstek jihlavského primátora Jaromír Kalina (KDU-ČSL) dnes řekl, že žalovaná částka byla 220 milionů korun.

„Jihlava požaduje především vydání majetku, od toho se odvíjí další žalované nároky,“ řekl. Hodnota vodárenské infrastruktury, již by mělo město dostat od svazku, se podle něj pohybuje okolo 1,5 miliardy korun.

Soudce Martin Lála při zdůvodnění dnešního rozsudku uvedl, že vycházel ze závěrů krajského soudu v případě dalšího sporu, který ze stejných důvodů jako Jihlava vede se svazkem obcí městys Luka nad Jihlavou, rovněž jako jeho bývalý člen. „Ta věc je v podstatě totožná, samozřejmě liší se výší těch nároků,“ uvedl soudce.

Dobrovolný svazek měst a obcí Svaz vodovodů a kanalizací Jihlavsko vznikl v roce 1993 při privatizaci Jihomoravských vodovodů a kanalizací. Podle údajů na webu svazku má nyní 24 členských obcí. Hodnota majetku sdruženého ve svazku v roce 2016 činila 2,4 miliardy korun. Dokumenty, jež se týkají sporu s Jihlavou, lze najít na webových stránkách města. Jen za letošek jich jsou už více než dvě desítky.

  

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky SVAK, vodárna, soud, řízení, Jihlava, kanalizace, Okresní soud v Jihlavě, Jaromír Kalina, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli vypořádání vodárenského majetku Jihlavy běží desítky řízení | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.