Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Herec Ondřej Vetchý slaví narozeniny. Jihlavskému rodákovi bylo včera padesát šest let

Jeden z nejoblíbenějších a nejrespektovanějších současných českých herců Ondřej Vetchý včera oslavil své padesáté šesté narozeniny. Jihlavskému rodákovi přeje vše nejlepší i Jihlavská Drbna.

Divadelní, televizní a filmový herec Ondřej Vetchý se narodil v roce  1962 v Jihlavě. Vystudoval pražskou konzervatoř a hned po škole začal hrát v Činoherním studiu v Ústí nad Labem, poté působil v Divadle E. F. Buriana, od roku 1989 je členem pražského Činoherního klubu.

Na filmovém plátně se poprvé objevil v epizodní roli dětského filmu Leť, ptáku, leť (1978). V počátcích své filmové kariéry ztvárňoval především psance na okraji společnosti − Zámek Nekonečno (1983) nebo Láska z pasáže (1984), nicméně posléze ukázal, že je takřka univerzálním hercem.

Objevil se např. v pohádkách S čerty nejsou žerty (1984), Kouzelný měšec(1996), v dramatech Dům pro dva (1987), Marta a já (1990) nebo v komediích jako Černí baroni (1992) a Báječná léta pod psa (1997). Objevil se také ve filmu Proces (1993), kde hrál mimo jiné Anthony Hopkins. Duo Jan a Zdeněk Svěrákovi jej často obsazuje také do svých filmů, za několik z nich byl i nominován na Českého lva.

Byl celkem osmkrát nominován na prestižní filmovou cenu Český lev, kterou nakonec získal za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli za svéráznou postavu kapitána Jirky Luňáka ve sportovní komedii Jana Prušinovského Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka (2012), která mu vynesla i cenu TýTý (za TV seriál v roce 2010).

 

Foto kafe.cz | Zdroj csfd.cz

Štítky Ondřej Vetchý, herec, Drbna.cz, narozeniny, Jan Prušinovský, Činoherní klub, Divadlo E. F. Buriana, Český lev, Anthony Hopkins, Láska z pasáže, Zdeněk Svěrák, Ústí nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Herec Ondřej Vetchý slaví narozeniny. Jihlavskému rodákovi bylo včera padesát šest let | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.