Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

FOTO + VIDEO: Vysočina má dalšího Gentlemana silnic. Zachránil život při vážné nehodě

Na 11. říjen 2017 zřejmě už nikdy nezapomene dvaačtyřicetiletý pelhřimovský policista Pavel Gottwald. V tento den totiž zachránil během dopravní nehody život dvacetiletému muži, který po nárazu do stromu vypadl zadním oknem. Pavel Gottwald dnes za to obdržel významné ocenění Gentleman silnic.

Zmíněná nehoda se stala po šesté hodině ráno, ještě byla tma. Gottwald jel z obce Libkova Voda, kde bydlí, do služby v Pelhřimově. Předjel ho mladý muž v červeném autě. Před Pelhřimovem v zatáčce podle Gottwalda najel na krajnici a dostal smyk a udělal takzvané hodiny. Když pak Gottwald u havarovaného auta zastavil, bylo bez předního kola, ale nastartované a dveře u řidiče byly zavřené.

V první chvíli si policista říkal, že to byl opilec, který stačil utéct. Ze zadního okna něco vypadlo, podle Gottwaldových slov to vypadalo jako batoh, ve skutečnosti to však byl zmíněný dvacetiletý řidič osobního auta. Když se vydal hledat domnělý batoh, našel v trávě asi 30 metrů od auta ležet mladíka. Byl bez bot a Gottwalda v první chvíli napadlo, že nežije.Nedýchal, a tak se mu policista nejdřív snažil uvolnit zapadlý jazyk, když se nadechl, otočil ho na bok. Tehdy nevěděl, že má mladík zlomené krční obratle. „V tu chvíli pro mě bylo nejdůležitější, že dýchá,“ řekl Gottwald.  Mladík se zcela vyléčil, dnes pracuje jako řidič u České pošty.

Ocenění, které se uděluje od roku 2004, Pavlu Gottwaldovi dnes předali zástupci policie a České pojišťovny.

Mluvčí pojišťovny Ivana Buriánková uvedla, že ocenění se už patnáctý rok uděluje i proto, aby k sobě byli lidé na silnicích ohleduplnější. Pomoc mezi řidiči není úplně běžná, často jen kolem nehod projedou, nebo si ji vyfotí na mobil, ale nezastaví a nenabídnou pomoc, uvedla Buriánková.

Podobnou zkušenost má i Gottwald. „Nějaká auta kolem nás tehdy projela, ale řidiči spíš jen pokřikovali, že já tam stojím a oni spěchají do práce,“ řekl.

Gottwald je 144. nositelem titulu Gentleman silnic, uvedla Buriánková. Za poslední rok je to třetí titul, který byl na Vysočině udělen. Loni v listopadu ho získali lékař Vít Kaňkovský a zdravotní sestra Radka Špringerová, kteří společně s dalšími dvěma lidmi zasahovali u vážné nehody mladého motocyklisty v Třešti na Jihlavsku (o tomto jsme vás informovali ZDE).

V prosinci v Havlíčkově Brodě převzala ocenění devatenáctiletá studentka Pavla Henzlová. Zachránila život mladému řidiči, který ji spolu s dalšími třemi spolužáky vezl v autě, které havarovalo 6. února u Chotěboře (o tomto jsme psali ZDE)

Autoři | Foto Lenka Dvořáková, Dalibor Mašek (video)

Štítky Gentleman silnic, ocenění, nehoda, záchrana, Pavel Gottwald, policie, silnice, Kraj Vysočina, Pelhřimov, Libkova Voda, Vít Kaňkovský, Česká pošta, Generali Česká pojišťovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO + VIDEO: Vysočina má dalšího Gentlemana silnic. Zachránil život při vážné nehodě | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.