Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Ve Skrýšově vyřešili problém, jak naložit s nechtěnými kočkami. Zavedli kočkobox

Asi každý chovatel koček se nejednou setkal s těžkou situací – s přemnoženými koťaty. Případně se rodině stane, že si kočku nemůže z jakéhokoliv důvodu nechat. A právě na ně myslí ve Skrýšově na Jihlavsku, kde před třemi lety zřídili první „babybox pro kočky“ – kočkobox. Díky němu se tak podařilo zachránit život mnoha kočkám.

První myšlenka na zřízení kočkoboxu přišla ve Skrýšově na Jihlavsku v létě roku 2015. „Tehdy jsme se vraceli z ošetření koček u veterináře a u vjezdu do našeho dvora jsme našli krabici s březí kočičkou. Někdo jí prostě zabalil jak balík a nechal ji položenou před vraty. Byla v septickém šoku, musela být okamžitě operovaná, koťata už bohužel zachránit nešlo, ale kočka díky panu doktorovi přežila. Dostala jméno Káťa a po rekonvalescenci jsme jí našli nový domov, kde se má báječně,“ vypráví o začátcích boxu pro kočky Táňa Homolková, provozovatelka útulku pro kočky.

Pak se čím dál častěji stávalo, že v útulku nacházeli různé klece nebo krabice s kočkami nebo koťaty u vchodových dveří nebo u vrat. V tu chvíli bylo provozovatelce Homolkové jasné, že nějaký box pro nechtěné kočky musí zřídit. „Pak už zbývalo jen dopilovat detaily a za pár měsíců byl box v provozu,“ pokračuje Táňa Homolková.

Na boxu visí přesné instrukce

Lidé, kteří by box rádi využili, jej najdou velmi snadno. Je umístěn pod přístřeškem u vchodu do útulku. A na boxu visí přesné instrukce, jak při vkládání zvířete postupovat. „Pokud nálezci tyto instrukce dodrží, nemusí mít o vložené zvíře obavy, je tu voda i krmení. Dále jsou zde k dispozici prázdné formuláře přijímacího protokolu, který prosíme vyplnit. Údaje z formuláře jsou důležité pro následující evidenci přijatých koček. Jména nálezců nikde nezveřejňujeme, nicméně se nám stává, že tyto údaje lidé nevyplní a uvedou jen krátký popis kočky a místo nálezu. Z boxu kočky putují do takzvané karanténní místnosti, kde je čeká taková první vstupní prohlídka a zápis do evidence,“ popisuje provozovatelka kočičího útulku.

Kočkám jsou následně ošetřena případná zranění, a pokud je třeba, ihned putují k veterináři. „Podle zdravotního stavu tedy buď zůstávají v karanténě nebo jdou na marodku. V karanténě jsou případy klinicky zdravých koček, které zde tráví ochrannou lhůtu před umístěním do adopční místnosti mezi ostatní kočky. Na marodce pak máme kočky v léčbě. Je-li nový obyvatel útulku připraven k přemístění mezi ostatní kočky, o čemž se vždy radíme z naší paní veterinářkou, putuje do některé z adopčních místností. Odtud pak vyhlíží návštěvy a vybírá si své nové majitele,“ popisuje další kroky Homolková.

Koťata zalepená v krabicích na zastávce 

V tomto roce ve Skrýšově pomohli již třiceti kočkám. Díky propagaci na letácích či na webu nebo Facebooku se lidé podle Homolkové postupně učí, že nechtěné nebo nalezené kočky mohou dovézt k nim do útulku.

„Někdo nám je předá rovnou do rukou, rád se podívá, jak to v útulku vypadá. Potěšující zprávou je to, že se zvýšil počet koťat nalezených v boxu. Tato zvířata dříve byla nalezena po okolních silnicích nebo třeba zalepená v krabicích na zastávkách. Jsme moc rádi, že se nám náš nápad podařilo realizovat a box nám pomáhá zachraňovat kočky, které by mnohdy čekala krutá smrt,“ pochvaluje si Homolková.

Útulek ve Skrýšově má v současné době místo pro 250 koček. Podle záznamů útulku se třeba za předminulý týden přijalo 28 a zároveň našlo domov 23 koček. „Každá kočička má u paní doktorky vedenou vlastní kartu. V ní má popsán celý průběh péče v útulku – od přijetí až po adopci," říká provozovatelka útulku. 

A kolik koček je ve Skrýšově aktuálně právě teď? „Čísla se de facto nonstop mění. Počet však málokdy klesne pod stovku, v sezoně, kdy se rodí nejvíce koťat, to je i více než 150 koček,“ uzavírá Táňa Homolková.

Foto pixabay.com, Facebook: 1. kočičí útulek na Vysočině

Štítky Skrýšov, kočky, útulek, kočkobox, kočka, veterinární lékař, okres Jihlava, Babybox, rodina, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Skrýšově vyřešili problém, jak naložit s nechtěnými kočkami. Zavedli kočkobox | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.