Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Obojživelný tank a skutečný požár. Dobrovolní hasiči v Kněžicích oslaví své výročí ve velkém

V tomto roce slaví Sbor dobrovolných hasičů (SDH) v Kněžicích na Jihlavsku již 140 let od svého založení. Oslavu, která se bude konat v sobotu 19. května, pojme ve velkém.

„Náš sbor byl založen v roce 1878, tím pádem se řadí mezi nejstarší sbory, a vlastně i v České republice vůbec,“ říká k historii SDH Kněžice jeden ze členů Michal Nestrojil.  

Lidé, kteří se oslav zúčastní, se mohou těšit na bohatý doprovodný program. Vše odstartuje v 10 hodin mší svatou, která se bude konat v kostele sv. Jakuba Staršího a bude se sloužit za všechny zemřelé hasiče. Po mši bude následovat průvod k pomníku padlých na návsi. Zde bude položen věnec a také zasazena lípa, jako vzpomínka na letošní významné výročí sboru. „Zasazením lípy si připomeneme i sté výročí vzniku republiky, které slavíme v tomto roce,“ doplňuje Nestrojil.

Průvod pak za doprovodu živé hudby a mažoretek bude pokračovat do kulturního domu v areálu místního zámku, kde se bude konat slavnostní schůze pro členy SDH.  „Od 13:30 začne bohatý kulturní program pro širokou veřejnost v areálu zámku a přilehlých prostorách. Celé odpoledne bude k tanci i poslechu hrát živá dechová hudba, a to místní Kněžičanka a krojovaná skupina Horané z Rokytnice nad Rokytnou. Následovat budou ukázky nejrůznější hasičské techniky, jak historické, tak i současné. Z historické techniky zde bude možnost mimo jiné i prohlédnout si nově zrekonstruované koněspřežné historické stříkačky SDH Kněžice. Z nové techniky bude největším lákadlem obojživelný tank HZS, který předvede ukázku plavby na přilehlém rybníku,“ zve na bohatý doprovodný program Nestrojil.

Lidé se také mohou podívat na ukázky historického šermu, taneční vystoupení a také na slaňování z výškové techniky. Profesi hasiče dobře představí ukázka stříhání osobního automobilu při nehodě, kromě toho návštěvníci na vlastní kůži zažijí skutečný požár.

Organizátoři s atrakcemi mysleli i na děti, budou pro ně nachystány i soutěže.

„U příležitosti těchto oslav bude v kulturním domě připravena výstava fotek z historie jak SDH, tak samotné obce. Dále zde proběhne výstava historie sklářství, které patří neodmyslitelně k historii naší obce. Po celou dobu akce bude zajištěno bohaté občerstvení,“ uzavírá pozvánku Michal Nestrojil.

Foto SDH Kněžice

Štítky SDH Kněžice, hasiči, výročí, oslava, historie, sbor dobrovolných hasičů, technika, okres Jihlava, Kněžice, požár, Jakub Starý, Česko, dobrovolní hasiči

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obojživelný tank a skutečný požár. Dobrovolní hasiči v Kněžicích oslaví své výročí ve velkém | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.