Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Pětice alegorických soch na dvoře jihlavské radnice projde opravou

Město Jihlava opraví pět z původně šesti alegorických soch Jana Václava Prchala z roku 1775, které stojí na dvoře radnice. Restaurování soch Jaro, Léto, Podzim, Zima a Hudba se ujme akademický sochař Otakar Marcin, který se opravě městských soch již věnoval v roce 2000, kdy ještě stály v parku Smetanovy Sady.

„Trhliny a mikropraskliny jsou patrné na všech sochách, nejvíce však na sochách Jaro a Zima, kde navíc dochází k praskání povrchu kamene a tvorbě puchýřů, ze kterých se již sype rozrušený, zkorodovaný kámen,“ sdělil náměstek pro oblast městských realit Radek Popelka.

Oprava vyjde na 416 tisíc korun, radnici se ale podařilo získat dotaci 239 tisíc korun od Kraje Vysočina.

Pět alegorických soch město nechalo přemístit ze Smetanových sadů v roce 2006 kvůli častému poškozování vandaly. V minulosti sochy prošly restaurováním čtyřikrát, v letech 1972, 1898, 1996 a 2000.

Šestá socha tančí v Heleníně

Sochař Jan Václav Prchal v roce 1775 vytvořil šest alegorických soch jako součást výzdoby lipové aleje u zámečku Karlův les u Pávova. V roce 1895 sochy získal Alois Niemetz, který je umístil do své zahrady v dnešní Chlumově ulici, poté v roce 1908 soubor soch koupil jihlavský lékárník a pozdější starosta Vinzenz Inderka.

Ten zapůjčil pět soch do nově vzniklých Smetanových Sadů, šestou sochu, pojmenovanou Tanec, daroval továrníkovi Karlu Löwovi, který ji použil do anglické zahrady své rezidence v Heleníně. V západní zdi atria zahrady střední uměleckoprůmyslové školy stojí dodnes.

 

Tisková zpráva | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky sochy, alegorie, radnice, oprava, socha, Jihlava, Jan Václav Prchal, Otakar Marcin, Smetanovy sady (Jihlava), zahrada, Radek Popelka, Helenín, Vinzenz Inderka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pětice alegorických soch na dvoře jihlavské radnice projde opravou | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.