Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Branami jihlavské zoo vloni prošlo téměř 275 tisíc lidí, nejvíce táhne nový tropický pavilon

Strávit příjemný čas přišlo do jihlavské zoologické zahrady v uplynulém roce 2015 celkem 274 645 návštěvníků. V porovnání s rekordním rokem 2014 návštěvnost klesla o 10 913 lidí, tedy 3,8 procenta.

Zájem o prohlídky ovlivnilo počasí. Zoo nepomohlo loňské chladné a deštivé jaro ani extrémní vedra v létě,“ uvedl Martin Maláč, mluvčí jihlavské zoologické zahrady.

Nejsilnější měsíce byly tradičně červenec a srpen, každý s necelými 60 tisíci návštěvníky,“ vyčíslil mluvčí Maláč. Výrazný nárůst v návštěvnosti zaznamenali v jihlavské zoo koncem loňského roku, a to díky otevření nového tropického pavilonu. Za minulý měsíc si tak zoo prohlédlo zhruba 12 500 lidí, což je podle Maláče oproti prosincům v předchozích letech třikrát až čtyřikrát více.

Zoologická zahrada v krajském městě je dlouhodobě nejvyhledávanějším turistickým cílem na celé Vysočině. V letech 2013 a 2014 její návštěvnost rostla. Předloni přišlo rekordních 285 558 lidí. Za rok 2013 branami zahrady prošlo 274 985 návštěvníků, tedy podobný počet jako za loňský rok.

Město Jihlava, které zahradu spravuje, od podzimu 2011 do výstavby šesti nových pavilonů postupně investovalo 130 milionů korun bez DPH. Minulý rok byl v zoo dokončen poslední tropický pavilon za 43,5 milionu korun, otevřen je od 12. prosince (více informací o jeho otevření zde).

Na celý projekt modernizace zahrady nazvaný Zoo pěti kontinentů má Jihlava slíbenou evropskou dotaci 84 milionů korun. Částka ještě může být snížena kvůli změně technologie použité při zateplení střechy tropického pavilonu a kvůli nepřesnostem v dokumentaci. Proti krácení dotace Jihlava podala námitky, nyní čeká na rozhodnutí odvolacích orgánů.

Foto Lenka Dvořáková | Zdroj ČTK

Štítky pavilon, zoologická zahrada, zahrada, Jihlava, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Branami jihlavské zoo vloni prošlo téměř 275 tisíc lidí, nejvíce táhne nový tropický pavilon | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.