Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

U stromů s kůrovcem musíme jednat rychle, zní ke kácení na Heulosu z jihlavské radnice

Minulý týden jihlavskou veřejnost příliš nepotěšila informace o stromech, které zmizí z jihlavského lesoparku Heulos, k zemi jich do konce tohoto roku půjde přesně 71. Budou pokáceny, důvodem je hlavně velké sucho a přítomný kůrovec. Zeptali jsme se proto odborníků na danou problematiku, zda je tento krok opravdu nutný a co takový kůrovec se stromem vlastně udělá.

Pokud je jím strom napadený, pak se musí pro ochranu dalších stromů v okolí jednat velmi rychle. „Kůrovec dělá totiž to, že se pod kůrou (z toho ten název) navrtá do cévních svazků. Tím v podstatě zjednodušeně řečeno „přetrhne“ trubky, kterými strom vede vodu do vyšších pater. A tak strom v průběhu několika dnů usychá. Pokud se takto napadený strom co nejrychleji neodstraní, brouk napadá další stromy kolem. Proto je nutné postupovat co nejrychleji. No a taky proto vlastně dřevo takto napadených stromů vypadá jako úplně zdravé a v pořádku​,“ vysvětluje vedoucí odboru životního prostředí jihlavské radnice Katarina Ruschková.

Podle jejích slov patří kůrovec mezi skupinu brouků, z nichž nejvýznamnější u nás je lýkožrout smrkový. Tito brouci jsou všude, za normálních podmínek, kdy jsou stromy v dobré kondici, kdy je v půdě dostatek vláhy, si s nimi stromy dokážou poradit. Mají své ochranné mechanizmy, které fungují – produkují chemické látky a pryskyřici, které larvy kůrovce zahubí.

„Dlouhodobé sucho však stromy oslabuje a u smrku je to o to horší, že mají mělký kořenový systém a tedy většinu kořenů, kterými přijímají vodu, mají ve vrchní, nejrychleji prosychající vrstvě půdy. Pak se nedokážou bránit,“ pokračuje Ruschková.

ČTĚTE TAKÉ: Sedmdesátka stromů na Heulosu půjde k zemi. Důvodem je velké sucho a kůrovec 

Sucho a kůrovec ale není jediný důvod, proč půjdou stromy na jihlavském Heulosu k zemi. V několika případech se jedná také o stromy provozně nebezpečné. „Nejdříve usychají dřeviny na skalních výchozech, kde půdní profil dosahuje maximálně 50 centimetrů. Nedostatek vody poté  způsobuje úhyn vegetace,“ doplnila Martina Gregorová z odboru životního prostředí.  

A co se dál děje se dřevem z takto pokácených stromů? „Vždy je to věc vlastníka, jak s tím naloží. U nás je to tak, že firma, která kácí, odečte cenu dřeva z ceny kácení a pak je na nich, jak si dřevo zobchodují,“ vysvětluje Katarina Ruschková.

Veřejnost se nemusí bát, že je v současné době dřeva málo. „Obecně ale musím říct, že vzhledem k tomu, kolik dřeva je teď nutné rychle odvézt z lesů, je ho na trhu spíše nadbytek, než nedostatek,“ uzavírá vedoucí odboru životního prostředí jihlavského magistrátu.

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky kácení, Heulos, strom, kůrovec, sucho, radnice, kůrovci, dřevo, životní prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U stromů s kůrovcem musíme jednat rychle, zní ke kácení na Heulosu z jihlavské radnice | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.