Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Bioodpad se v Jihlavě třídí úspěšně. Kontejnery však poškozuje velké množství hlíny nebo ovoce

Přesto, že se bioodpad v Jihlavě díky zodpovědnosti občanů třídí velice úspěšně, setkává se úřad a svozová společnost při jarním úklidu zahrádek a podzimních přípravách na zimu častěji s tím, že v nádobách na bioodpad končí materiál, který není vhodný k odkládání do hnědých nádob.

Do nádob na bioodpad nepatří například plastové pytle, a to ani ty, u kterých se uvádí, že jsou z rozložitelných nebo kompostovatelných materiálů. Paradoxem je, že plastové pytle plné bioodpadu ukládají do nádob zřejmě právě zahrádkáři, kteří nepochybně musí vědět, co se na kompost promění a co ne.

„S rozmyslem ukládejte do kontejnerů také hlínu, shnilé ovoce a velké kusy dřeva. Trocha hlíny z několika truhlíků nebo běžné větve keřů a z prořezávek jistě nevadí. Nicméně kontejner zcela zaplněný hlínou nebo dokonce extrémním množství například starých jablek nemusí vydržet tíhu nákladu a může prasknout. Ohroženo je pak zdraví pracovníků zajišťující vyprázdnění nádoby při vývozu,“ říká Radek Tulis, mluvčí jihlavské radnice.

Problémy způsobuje i odkládání velkých nebo příliš tlustých částí stromů a keřů, které způsobují problémy při výrobě kompostu. Větší části stromů a keřů je možné odevzdávat na sběrných dvorech.

Bioodpad se v Jihlavě s velkým úspěchem sváží už třetí rok, tím se daří odklánět významnou část znovu využitelného odpadu ze skládek, kde by skončil bez dalšího užitku. I díky tomuto kroku se podařilo zlepšit třídění odpadů v Jihlavě a za rok 2016 byla Jihlava nejlépe třídícím městem v České republice.

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky bioodpad, třídění, kontejnery, Jihlava, hlína, biologicky rozložitelný odpad, keř, ovoce, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bioodpad se v Jihlavě třídí úspěšně. Kontejnery však poškozuje velké množství hlíny nebo ovoce | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.