Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihlavská zoo vrátí tygra Dandyse do Brna. Na Vysočině byl od loňského října

Zoo Jihlava dnes vrátí do brněnské zahrady samce tygra sumaterského Dandyse. V Jihlavě byl od loňského října. Se samicí Cintou zplodil dvě mláďata, která se narodila v březnu. Musel by být stejně po dobu asi dvou let od koťat i od Cinty oddělený, takže nastal čas, aby využil svoje zkušenosti a vrátil se zpátky, uvedla ředitelka jihlavské zoo Eliška Kubíková.

Obě zařízení se podle mluvčí brněnské zahrady Gabriely Tomčíkové potýkají v případě tygrů s chovatelskými obtížemi. Chovatelé doufají, že díky úspěšnému spáření s Cintou získal tygr zkušenosti, které mu pomohou, až vrátí do brněnské zoo k samici Satu. Dandys se narodil v roce 2012 ve varšavské zoo. V Brně, kde se prozatím otcem nestal, je od roku 2014.

ČTĚTE TAKÉ: Tygří rodinu v jihlavské zoo dneska rozšířil pětiletý samec Dandys 

Do Jihlavy přijel 30. října, hned v listopadu následovalo první páření, které však nebylo úspěšné, na rozdíl od druhého pokusu o necelý měsíc později. Koťata se narodila 28. března. Pro Cintu to byl první porod. „Od té chvíle již byli Cinta s Dandysem rozděleni, což je přirozené, neboť i v přírodě se obě pohlaví tygrů setkávají a delší dobu spolu žijí pouze v období námluv,“ řekla Kubíková.

ČTĚTE TAKÉ: FOTO: Tygři sumaterští v jihlavské zoo mají dvě mláďata. Jsou s matkou v porodním boxu 

Tygr sumaterský je nejmenším poddruhem tygra, který žije pouze na ostrově Sumatra v Indonésii. Hrozí mu vyhubení, v jeho domovině podle odhadů žije jen několik stovek zvířat. Samci tygra sumaterského jsou větší než samice a mohou s ocasem měřit 2,5 metru a vážit 100 až 140 kilogramů. Březost u samice trvá zhruba 105 dnů.

Autoři | Foto Zoo Jihlava

Štítky tygr, Dandys, samec, Zoo Jihlava, Zoo Brno, návrat, Brno, Kraj Vysočina, Zoologická zahrada Jihlava, zahrada, Jihlava, Zoologická zahrada Brno, Sata, Sumatra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská zoo vrátí tygra Dandyse do Brna. Na Vysočině byl od loňského října | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.