Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zákaz dvojí kvality potravin v EU by mohl platit od ledna 2020

Nová evropská pravidla zakazující dvojí kvalitu potravin na vnitřním trhu EU by mohla začít platit od ledna 2020. Novinářům to řekla europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Návrh směrnice o nekalých obchodních praktikách představila ve středu Evropská komise, budou ji ještě muset projednat Evropský parlament a ministři členských zemí. Následně ji jednotlivé státy musí převést do národní legislativy.

Návrhem směrnice se budou zabývat výbory Evropského parlamentu (EP), Šojdrová je přesvědčena o tom, že své výsledné stanovisko přijmou ještě před evropskými volbami, tedy v první polovině roku 2019. Ve stejné době by měli návrh projednat i ministři a dohodnout se s EP na kompromisním znění. „Nová pravidla by mohla začít platit od ledna 2020," řekla Šojdrová. Můžete říct, že to jde pomalu, ale je potřeba, aby ta legislativa byla kvalitní, byla vymahatelná," doplnila.

Podle europoslankyně už příprava směrnice vedla k tomu, že někteří výrobci začali od různé kvality svých výrobků pro jednotlivé členské státy EU upouštět. Do budoucna by je k tomu měly nutit i finanční sankce, které mají podle návrhu komise dosahovat až čtyř procent ročního obratu firmy.

Na praxi, kdy firmy v zemích ve střední a východní části EU prodávají stejně vypadající, ale méně kvalitní zejména potravinářské či drogistické výrobky, Česká republika i další státy upozorňovaly a stěžovaly si několik let, dlouhou dobu marně. Až v prosinci 2016 se společně obrátily na Evropskou komisi, aby věc řešila prostřednictvím úpravy unijního práva. Loni v září označil podobnou praxi za nepřípustnou v europarlamentu předseda komise Jean-Claude Juncker.

Pod pojmem dvojí kvalita potravin se často rozumí například používání náhražek masa ve východních státech EU u výrobků, v nichž je na západě EU maso obsaženo. Podobně je tomu u menších podílů ovoce v jogurtech.

Český stát loni provedl několik testování kvality potravin. Z posledního vyšlo, že z 21 testovaných dětských výživ, krmiv pro domácí zvířata a privátních výrobků obchodních řetězců prodávaných v podobném obalu v Německu, Rakousku, Česku, na Slovensku a v Maďarsku, jich bylo stejných sedm. Tři výrobky byly mírně odlišné, 11 jich bylo jiných. 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Evropská unie, potraviny, kvalita, 2020, jídlo, Evropský parlament, Michaela Šojdrová, Evropská komise, KDU-ČSL, Česko, Jean-Claude Juncker, Německo, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zákaz dvojí kvality potravin v EU by mohl platit od ledna 2020 | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.