Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihlava chce koupit od drah skoro osm hektarů pozemků u průmyslové zóny

Jihlava plánuje koupit od Českých drah asi 7,5 hektaru pozemků v okrajové části města, kde stojí velké továrny. Plocha by umožnila další rozvoj průmyslové zóny, vzniknout by na ní případně mohlo i záchytné parkoviště pro kamiony. Město má drahám dát za pozemky 49 milionů korun. Jejich výkup je součástí balíku kapitálových výdajů za 100 milionů korun, o němž budou v úterý jednat jihlavští zastupitelé. Vyplývá to z údajů na webu radnice.

„Je to pozemek docela strategický, který se dá do budoucna zúročit,“ řekl primátorův náměstek Vratislav Výborný (ČSSD). Lokalita je v sousedství výpadové silnice na Havlíčkův Brod, poblíž průmyslových závodů v Pávově a vede tam železniční vlečka. Dráhy podle náměstka pozemky zatím pronajímají různým subjektům.

Možných variant jejich využití je podle Výborného řada. Dřív se mluvilo i o možnosti vybudovat v těchto místech překladiště komunálního odpadu, až přestane sloužit městská skládka. „Nemůžu to úplně vyloučit, ale to není zásadní záměr,“ řekl. Navrhovaná kupní cena vychází ze znaleckých posudků.  Výborný podotkl, že České dráhy jsou státní firma. „Tam nejde o licitaci,“ uvedl.

Výdaje spojené s nákupem pozemků od drah představují nejvyšší položku z kapitálových výdajů, o nichž budou příští týden rozhodovat zastupitelé.  Seznam obsahuje také nákup radaru na úsekové měření rychlosti v opravovaném úseku dálnice D1 u Jihlavy za 1,6 milionu korun. Podle dřívějších údajů radnice by se tato částka měla městu vrátit z vybraných pokut. Na rekonstrukce chodníků a komunikací plánuje město uvolnit zhruba 14 milionů korun.

V dalším bodě jihlavští zastupitelé projednají uvolnění 67,5 milionu korun na financování dlouho připravovaných evropských projektů. Mezi ně patří například stavba nové mateřské školy Na Dolech, která má začít v průběhu tohoto roku.

Autoři | Foto mapy.cz

Štítky pozemek, České dráhy, průmyslová zóna, radnice, Jihlava, Vratislav Výborný, ČSSD, Havlíčkův Brod, Pávov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava chce koupit od drah skoro osm hektarů pozemků u průmyslové zóny | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.