Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brtnice na Jihlavsku plánuje obnovu historických mostků a stavbu dopravního terminálu

Brtnice na Jihlavsku je mezi městy, která usilují o titul Historické město roku. Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska ho bude udělovat v úterý 17. dubna na Pražském hradě. Milionovou odměnu spojenou s výhrou by Brtnice uvítala. Ale i bez ní je letos připravená dát do svých památek několik milionů korun.

Jen za úpravy v rodném domě architekta a designéra Josefa Hoffmann zaplatí přes dva miliony korun. Nejpozději do deseti let chce také obnovit původní lávky na náměstí Svobody, řekla starostka Miroslava Švaříčková.

„Původně byly na náměstí tři mostky, chtěli bychom to obnovit, aby se u nákupního střediska dalo přejít na druhou stranu náměstí, kde je i zdravotní středisko,“ řekla starostka. Kromě barokního mostu se sochami je dnes na náměstí také lávka, která se podle Švaříčkové svým vzhledem do památkové zóny nehodí.

Prvním krokem revitalizace náměstí bude stavba dopravního terminálu s parkovištěm v jeho sousedství, který centru města dopravě uleví. Vznikne mezi Širokou ulicí a ulicí 5. května. Práce podle Švaříčkové začnou letos na podzim. Celkové náklady odhadlo město na 12,5 milionu korun.

Demolice garáže 

Opravy v Hoffmannově rodném domě, který spravuje Moravská galerie v Brně, jsou hrazeny díky přeshraničního projektu Interreg. Jejich součástí bude i demolice neautentické garáže ve dvoře domu. Kromě brněnské galerie spolupracuje Brtnice také s vídeňským Muzeem užitého umění. Na září je podle Švaříčkové naplánovaný společný workshop brněnských a vídeňských studentů architektury, jejichž návrhy reflektující Hoffmannovu práci by mohly v budoucnu ozvláštnit brtnického náměstí.

Hoffmann (1870 - 1956) patří mezi největší osobnosti architektury a designu 1. poloviny 20. století. Už v roce 1897 založil společně s Gustavem Klimtem a dalšími umělci Sdružení výtvarných umělců Rakouska — Secession. Brtnický rodný dům adaptoval pro svou rodinu v roce 1907. Po roce 1945 státem zkonfiskovaný dům léta chátral. O rekonstrukci se v roce 2003 postaralo město Brtnice, kterému nyní budova patří, galerie spravuje muzeum od roku 2006.

Brtnice má asi 2400 obyvatel, třetina z nich žije v městské památkové zóně o rozloze 19,6 hektaru. Součástí zóny je i 28 kulturních památek.

Autoři | Foto dedictvivysociny.cz

Štítky Brtnice, náměstí, mostky, sochy, parkoviště, okres Jihlava, Josef Hoffmann, Česko, Morava, Slezsko, Pražský hrad, rodný dům, Historické město roku, Gustav Klimt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brtnice na Jihlavsku plánuje obnovu historických mostků a stavbu dopravního terminálu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.