Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Tygři sumaterští v jihlavské zoo mají dvě mláďata. Jsou s matkou v porodním boxu

Dvě mláďata tygrů sumaterských v jihlavské zoologické zahradě zůstávají i dva týdny po narození v porodním boxu pod bedlivým dohledem matky. Zjistit se zatím nepodařilo ani jejich pohlaví. Samici Cintu, která rodila poprvé, se chovatelé snaží chránit před stresem, proto v pavilonu šelem udržují klidový režim. Přístupný je pouze ve dnech s nízkou návštěvností, dnes sdělila ředitelka zoo Eliška Kubíková.

„Samice tygra sumaterského je březí asi 100 dní a mláďata jsou po porodu slepá, velice omezeně pohyblivá a zcela bezmocná,“ popsala ředitelka. Šance na přežití malých tygrů se s každým dnem zvyšuje. Pracovníci zoo ale předpokládají, že nyní začínají lézt. Porodní box opustí až víc než měsíc po svém narození.

Na světě jsou malí tygři od 28. března. Ve stejný den před pěti lety se v Jihlavě narodila i jejich matka Cinta. Byla teprve třetím mládětem sumaterského tygra v jihlavské zoo, a to po dvaceti letech od jejich prvního odchovu. Jméno Cinta, což v indonéštině znamená láska, tygřici vybral zpěvák Tomáš Klus.

ČTĚTE TAKÉ: Jihlavská zoo dočasně zavřela pavilon tygrů sumaterských, mají mladé. Počet se zatím neví 

Otec malých tygrů, samec Dandys, se narodil v roce 2012 ve varšavské zoo. O dva roky později se dostal do Zoo Brno, kde se zatím otcem nestal.  Chovatelé doufají, že díky úspěšnému spáření s Cintou získal zkušenosti, které mu pomohou, až se během jara vrátí do brněnské zoo k samici Satu.

Tygr sumaterský je nejmenším poddruhem tygra, jeho původní domovinou je ostrov Sumatra v Indonésii. Hrozí mu vyhubení. Počty tygrů se v jejich přirozeném prostředí tropických pralesů dají těžko odhadnout, jde asi o 400 zvířat. Na jejich úbytku se podílejí pytláci. Tygří kosti i jiné části těla této velké šelmy jsou ceněným lékem v tradiční čínské medicíně, na černém trhu jsou žádané také tygří kůže a kosti.

Autoři | Foto Facebook: Zoologická zahrada Jihlava

Štítky tygr sumaterský, Zoo Jihlava, mláďata. box, tygr, Zoologická zahrada Brno, Tomáš Klus, Indonésie, Jihlava, Sumatra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Tygři sumaterští v jihlavské zoo mají dvě mláďata. Jsou s matkou v porodním boxu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.