Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Možnosti jihlavské radnice postarat se o zanedbané hroby na hřbitovech jsou omezené

Na jihlavských hřbitovech jsou k vidění opuštěné hroby v zanedbaném stavu. Majitelé sousedních míst, památkáři či historici za to v mnoha případech kritizují radnici. Většinou ale jde ale o náhrobky a obruby hrobů, u nichž v minulosti vypršel nájemní vztah a hroby zůstávají na hřbitově bez další péče. Městu ale hroby nepatří a do cizího majetku ze zákona investovat nesmí.

Východisko částečně nabízí občanský zákoník. Ten stanovuje, že opuštěná nemovitá věc připadá do vlastnictví státu po deseti letech od okamžiku, kdy k ní majitel přestal vykonávat vlastnická práva, v tomto případě, kdy majitel přestal provádět údržbu hrobu. „Nový občanský zákoník nabyl  účinnosti v roce 2014, první opuštěné hroby by tedy měly připadnout do vlastnictví státu až v roce 2024. Bude záležet na  výkladu zákoníku, jsme zvědaví, co se stane a jak se stát v této věci zachová,“ uvedl Ondřej Stránský z odboru správy realit.

Jak se bude problematika vyvíjet do budoucna, zda stát bude opuštěná hrobová místa zachovávat, odklízet, nebo tíži přenese na bedra obcí, je tedy zatím s otazníkem. Město nyní zajišťuje správu pohřebišť a stará se o veřejná pietní místa, pomníky a památníky.

„Případy, kdy několik desítek let staré a neudržované náhrobky hrozí pádem, řešíme. Obvykle necháváme chátrající náhrobek položit, tím zabráníme škodám na majetku nebo dokonce zdraví návštěvníků,“ doplnil Vladimír Másílko z odboru životního prostředí jihlavského magistrátu.

Celý areál jihlavského ústředního hřbitova je navíc veden v ústředním seznamu nemovitých kulturních památek ČR, a vztahuje se tedy na něj zákon o státní památkové péči. S památkáři je tedy nutné konzultovat a odsouhlasovat veškeré opravy a údržbu tohoto areálu.

I když samotné hrobky nejsou předmětem památkové ochrany, lze u některých hrobek, vzhledem k jejich hodnotnému architektonickému a materiálovému provedení, zájem památkové péče o jejich zachování a ochranu logicky předpokládat. „V současné době probíhá na Ministerstvu kultury České republiky řízení o prohlášení hrobky Dr. Carla Löwa, kterou lze považovat za jednu z nejkvalitnějších funerálních architektur ústředního hřbitova, za kulturní památku,“ řekl Ondřej Stránský.

 

Tisková zpráva | Foto Jan Hrinda | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky hřbitov, náhrobek, hrob, radnice, památková péče, Občanský zákoník, hrobka, Ministerstvo kultury České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Možnosti jihlavské radnice postarat se o zanedbané hroby na hřbitovech jsou omezené | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.